Самолет полетя със задвижване от „йонен вятър”

Запознайте се с първия летателен апарат в света, който лети без пропелери, турбини или някакви подвижни части

01 Февруари 2019 10:15
Самолет полетя със задвижване от „йонен вятър”
Източник: MIT
Група инженери от Масачузетския технологичен институт (МТИ) са създали първият в света самолет, който лети без подвижни части. Той използва поток от йони, който го носи напред, вместо традиционните пропелери или турбини. Това означава, че апаратът не разчита на изкопаеми горива и е абсолютно безшумен. Дизайнът е вдъхновен от научно-фантастичните ТВ предавания.

В по-далечното бъдеще самолетите няма да имат пропелери или турбини, а ще бъдат по-скоро като совалките в „Стар Трек” – светят в синьо и се носят безшумно – казва проф. Стивън Барет от Факултета по аеронавтика и астронавтика на МТИ. – Това е първият осъществен полет на апарат без подвижни части в задвижващата система и отваря нови и неизследвани възможности за самолет, който да е безшумен, по-опростен механически и без вредни емисии.”

В по-обозримо бъдеще системата с йонно задвижване би могла да се използва при дронове и постепенно да се съчетае с по-конвенционални системи с вътрешно горене, за да се създадат по-икономични хибридни пътнически самолети и други големи апарати, смята Барет.

Йонното задвижване се захранва от литиево-полимерни батерии и генерира „йонен вятър” – поток от йони при преминаването на електричество между дебел и тънък електрод. Това осигурява достатъчно тяга за задържането на апарата във въздуха.

Размахът на крилата на самолета е около 5 м, а теглото му е около 3 кг. Били са извършени десет полета с дължина от около 60 м в салон в спортния център на МТИ. В момента членовете на екипа работят по увеличаване на ефективността на задвижването.

„Отне ни доста време да се справим – казва Барет. – Изминаването на пътя от основния принцип до нещо, което наистина лети беше като приключение във физиката. После се стигна до дизайн и разработване. Сега вече имаме реални възможности пред този тип задвижване.”
Прочетете повече за:
самолетйонен вятър
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ