Водата на Земята може да не е дошла цялата от астероиди

По принцип заслугата за появата й на нашата планета се приписва на астероидите, но може би ще се наложи да поделят славата със слънчевата мъглявина

01 Февруари 2019 10:29
Водата на Земята може да не е дошла цялата от астероиди
Източник: BBC
Е, това определено ще всее смут в разбиранията си за водата на Земята! По принцип заслугата за появата й на нашата планета се приписва на астероидите, но ново изследване показва, че може би ще се наложи да поделят славата с друг източник – слънчевата мъглявина, облакът от газ и прах, от който се е появило Слънцето и останалата част от Слънчевата система.

Учени от Аризонския университет изследвали химическия състав на водата на Земята и открили, че част от него не съответства на профила на леда, донесен от астероидите. Чрез сравняване на съотношението на водорода към деутерия (водороден атом с още един неутрон) в пробите, екипът има възможност да установи вероятния източник на водата.

Съотношението между водород и деутерий в океаните съвпада с това на водата от астероидите, но не цялата вода на Земята е в моретата. Има вода, разтворена в скалите под повърхността и в мантията, а в самата мантия количеството на деутерия е по-високо. Екипът смята, че при формирането на Земята разтопеното желязо по повърхността на планетата-ембрион е поело водород от слънчевата мъглявина и го е насочило към първичния център на Земята. Атомите деутерий обаче не са абсорбирани, те са се запазили в мантията и след това са се озовали във водата, донесена от астероидите.

Ръководителят на изследването д-р Дзюн У смята, че теорията се подкрепя и от наличието на други елементи в мантията. „Освен водород, планетата-ембрион е поела още въглерод, азот и благородни газове от слънчевата мъглявина. Те трябва да са оставили изотопни следи в химията на най-дълбоките скали.”

Откритието е в синхрон с приетите теории за образуването на Слънцето и планетите, но ще окаже влияние и върху схващанията за обитаемите планети извън Слънчевата система. Смята се, че много от тези екзопланети са се формирали далеч от зони с богати на вода астероиди, но въпреки това те биха могли да се сдобият с водород слънчевите мъглявини на звездите си, също както е станало на Земята.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ