Орангутаните решават задачи с инструменти по-бързо от човешките деца

Орангутаните може би са по-изобретателни от човешките деца, сочи ново изследване на Зоологическата градина в Лапциг

01 Февруари 2019 10:34
Орангутаните решават задачи с инструменти по-бързо от човешките деца
Източник: BBC
Може би трябва да искаме да сме като тях! Орангутаните може би са по-изобретателни от човешките деца, сочи ново изследване на Зоологическата градина в Лапциг, Германия. Международен екип от биолози и психолози, изучаващи изработването на инструменти от орангутаните, имат доказателства, че тези човекоподобни могат да намерят решение на поставена задача по-бързо от повечето деца под осем години. Орангутаните не просто намират решението по-бързо, но използват и индивидуален подход.

„Показахме на орангутаните вертикална тръба, в която имаше награда в кошница с дръжка. До тръбата оставихме право парче тел. Във втората задача имаше хоризонтална тръба с награда в средата, а телта беше огъната под прав ъгъл – обяснява когнитивният биолог Изабел Лаумер, ръководител на изследването. – За да си вземат наградата от вертикалната тръба, орангутаните трябваше да огънат телта като кука и да закачат кошницата за дръжката. При хоризонталната тръба обаче трябваше да изправят телта и да избутат храната навън.”

Няколко орангутана се справили и с двете задачи, като на два това отнело само минути. Човешките деца обаче не били толкова бързи. Деца между 3 и 5 години изпитвали сериозни затруднения, а по-малко от половината от седемгодишните успели да се справят. Едва осемгодишните нямали проблеми.

Но това не е лоша новина за човешката раса. Децата във всички тествани възрастови групи лесно намирали решение, когато им показвали как да направят нужния инструмент, което означава, че те разбират за какво са нужни приспособленията и как се използват, но имат някаква когнитивна пречка в създаването им.

„Решаването на сложни задачи е свързано с определени области на медиалния префронтален кортекс, който при човешките деца се развива по-късно – казва Лаумер. – Това, в комбинация със социалното учене, може да обясни резултатите.”
Прочетете повече за:
орангутанученеинструменти
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ