Откриха отпечатъци на подобно на влечуго създание на 310 милиона години

Животното явно е вървяло настрани, странната следа се е запазила в камък, на който се натъкнали туристи

01 Февруари 2019 12:06
Откриха отпечатъци на подобно на влечуго създание на 310 милиона години
Да откриеш следи от стъпки от подобно на влечуго създание на възраст 310 милиона години е едва ли не сензация, но тази находка е още по-удивителна, тъй като животното явно е въвряло настрани. Странната следа се е запазила в камък, на който през 2016 г. се натъкнали туристи по пътеката Брайт Ейнджъл Трейл в Големия каньон, щата Аризона.

Те съобщили на проф. Стивън Роуланд, геолог в университета на Невада. Той определил приблизителната възраст на отпечатъците на 310 милиона години, което ги прави най-старите, открити в Големия каньон. Това е времето, когато се е образувал суперконтинентът Пангея.

„Първото ми впечатление беше колко са необичайни заради страничното движение – казва Роуланд. – Две подобни на гущери животни са вървели едно до друго, което обаче е крайно необичайно. Няма никакъв смисъл.” Когато проучил дирята по-задълбочено и направил подробни рисунки, Роуланд заключил, че животното се е придвижвало „със странна, сякаш танцова стъпка”. „Една от възможните причини е животното да е вървяло при изключително силен страничен вятър, който буквално го е отмествал.”

Засега не е ясно от какъв вид са отпечатъците, възможно е животното да не е познато на науката. „Напълно вероятно е костите на съществото оставило следите все още да не са описани – казва Роуланд.”

В момента той се опитва да уреди преместването на камъка в Музея по геология в Националния парк Големият каньон.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ