Косатките и шимпанзетата имат сходни характери

„Петте фактора”, които определят човешкия характер, са приложими и при животните

04 Февруари 2019 14:00
Косатките и шимпанзетата имат сходни характери
Откритост към нови преживявания, съзнателност, екстровертност, сътрудничество и нервност са т.нар. пет фактора, които в психологията се използват, за да опишат човешкия характер. Оказва се обаче, че тези характеристики са приложими и при животните. Гледачите в зоологическите градини често оценяват личността на своите питомци след месеци на наблюдение и общуване с тях. Тритонът, например, може да бъде оценен въз основа на либидото си, а зебровият амадин и макакът по степента на безстрашието си.

Скорошно проучване обаче установява, че темпераментът на някои животни може да бъде сведен до набор от ключови човешки характеристики. И че психологическият профил на на пръв поглед коренно различни видове като шимпанзетата и косатките е неочаквано сходен.    

Оказва се, че шимпанзетата притежават и петте човешки характеристики плюс още една допълнителна – доминантност, която се свързва с борбата за надмощие и социализацията. Според проучване на университета на Херона в Каталуня косатките също проявяват човекоподобно поведение. След щателно наблюдение на 24 косатки, живеещи в плен в САЩ и Испания, учените установили, че те демонстрират четири от общо петте човешки характеристики – екстровертност, съзнателност и сътрудничество и доминантност. Освен това моделът им на поведение се оказал изключително подобен на този при шимпанзетата.

„Сходствата са неочаквани заради очевидните разлики в естествения хабитат и невроанатомията на двата вида,” казва ръководителят на изследването, проф. Юлан Убеда, приматолог в университета на Херона. "Приликите обаче могат да бъдат обяснени със сходната социална среда при двата вида, сложните когнитивни процеси и близките социални модели," обяснява още той.
Прочетете повече за:
косаткишимпанзетапсихология
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ