Останки от „бира” на повече от 2000 години бяха открити в Кеймбриджшър

Археолозите вярват, че това е първата бирена напитка, произведена в Обединеното кралство

04 Февруари 2019 17:18
Останки от „бира” на повече от 2000 години бяха открити в Кеймбриджшър
Учени са открили фрагменти на над 2000 години в овъглени археологически останки край магистрален път А14 в Кеймбриджшир. „Разбрах, че съм се натъкнала на нещо специално, когато разгледах фрагментите под микроскоп. Структурата им свидетелства за процеси на ферментация. Различават се и малки балончета, които обикновено се появяват при варенето на бира - казва Лара Гонзалес, която първа попада на находката."

Гонзалес обяснява, че порестата структура на частиците е много подобна на тази на хляба. Анализът на фрагментите обаче е установил съдържание на едросмлени жито и трици, но не и на брашно. „Надявам се да получим повече информация при по-задълбочено изследване на процесите на ферментация - споделя тя."

Досега при археологическите разкопки край магистрален път А14 в Кеймбриджшир са били открити 40 пещи за тухли, 342 гроба, депо за припаси от римско време, редки римски монети от III в., три англосаксонски селища и едно изоставено средновековно селище.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ