Мрежа успява да улови космически боклук

Сателитът RemoveDebris на Космическия център в Съри е успял да хване „космически боклук” още през първото си тестово изпробване

04 Февруари 2019 20:09
Мрежа успява да улови космически боклук
Сателитът изстрелял мрежата си, за да хване изкуствена мишена – имитация на космическа отломка, докато последната е била още в орбита на над  300 км. от повърхността на Земята (повечето истински космически отпадъци се намират на 800-850 км. над Земята.) Това е първата подобна успешна демонстрация.

„Изключително доволни сме от резултата на технологията с мрежата,” казва професор Гулиелмо Аглиети, директор на Космическия център в Съри. „Макар и идеята да изглежда проста, това да се създаде мрежа, която да улавя отломки в космоса е много сложен процес, който отнема години на подготовка, проектиране и кооординация между Космическия център в Съри, Еърбъс и нашите партньори – естествено имаме още работа. Но за всички нас този момент е особено вълнуващ.”

Мрежата за космическо наблюдение на САЩ (US Space Surveillance Network) отчита съществуването на около 40 000 отломки на космически отпадъци, които обикалят около земята. Някои се движат с приблизителна скорост от 48 300 км/ч и могат реално да увредят сателитите при евентуален сблъсък.

През следващите месеци, RemoveDebris ще изпробва още от своите технологии за събиране на отпадъци, включително и зрителна навигационна система със специално проектирани камери за анализ и наблюдение на потенциални парчета боклук както и система за улавяне на боклука на принципа на харпуна. В края на тестовия период сателитът ще изстреля и космическо платно-спирачка – то ще довлачи отломките до орбита на Земята, където те ще изгорят.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ