3D принтиране ни доближава със стъпка напред към бионичното око

Технологията може да помогне на незрящи или полуслепи хора да прогледнат отново

06 Февруари 2019 11:15
3D принтиране ни доближава със стъпка напред към бионичното око
Екип от учени от Университета на Минесота е успял за първи път да принтира набор от сензори за улавяне на образа върху полусферична повърхност – това е огромна крачка към създаването на бионично око, което може да помогне на слепи или полуслепи хора да прогледнат отново.

Чрез специално конструиран 3D принтер, екипът е успял да постави основен слой от сребърни частици върху повърхността на стъклена полусфера. Вместо да се стекат по извитата повърхност, частиците изсъхнали равномерно и се задържали върху нея. След това, върху сребърната база, с помощна на полупроводни полимерни материали, принтирали фотодиоди (малки приспособления за превръщане на светлината в електричество). Прототипното бионично око, което се получило, можело да превръща светлината в енергия  с 25% успеваемост.

„Обикновено се смята, че бионичните очи са научна фантастика, но сега сме по-близко от всякога [да ги превърнем  в реалност] чрез използването на 3D принтер, който си служи с различни материали, ” казва проф. Майкъл МакАлпайн от Университета на Минесота. „Ще трябва да извървим още много път преди рутинно да започнем да принтираме надеждна активна електроника, но нашите 3D принтирани полупроводници вече показват, че могат да си съперничат с устройствата, създадени в микропроизводствена среда. Освен това, лесно можем да принтираме полупроводно устройство върху извита повърхност.”

Екипът планира да създаде втори прототип с повече рецептори за светлина и да развие метод за принтиране върху мек полусферичен материал, който да се имплантира в очната ябълка.
Прочетете повече за:
бионично окоиновациимедицина
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ