Лечение чрез нервна стимулация може да помогне срещу депресия

Устройство връща добрия тонус като стимулира блуждаещия нерв чрез слаб електрически поток

06 Февруари 2019 12:56
Лечение чрез нервна стимулация може да помогне срещу депресия
Източник: Gulliver Photos/ Getty Images
Близо две-трети от хората, които страдат от депресия не се повлияват от лечението с медикаменти. Наскоро учени от Университета на Вашингтон установиха, че имплантирането на устройство, което изпраща леки електрически сигнали до мозъка от блуждаещия нерв, който тръгва от мозъчната кора и стига до гърдите, може да подобри качеството на живота им.

Проучването включвало около 600 пациента с установена депресия, които не се повлияли от лечението с три или четири различни вида антидепресанти. При тези, които се подложили на стимулацията, се наблюдавало  подобрение при 10 от общо 14 показатели за качествен живот, включително физическо здраве, семейни взаимоотношения и работоспособност.

„При пациентите, които не се подават на лечение на депресията, е важно да се установи какво е общото им благосъстояние,” казва проф. Чарлз Р. Конуей, който оглавява изследването. „Много пациенти приемат три, четири, дори пет различни вида антидепресанти и едвам се справят с ежедневните си задължения. Но когато към лечението се прибави и лек нервен стимулатор, ползите може да са значителни.”

Един от участниците в изследването Чарлз Донован е бил приеман няколко пъти в болница заради депресия. „Бавно, но сигурно, настроението ми се подобри. От неконтактен човек, се превърнах в човек с лека или почти никаква депресия,” казва той. „Преди да си сложа стимулатора, не исках да напускам дома си, не можех да изгледам концентрирано един филм от край до край. Но след като си сложих стимулатора можех да правя неща, като например да чета книга или да гледам някое телевизионно шоу. И с това качеството ми на живот се подобри.”
Прочетете повече за:
депресиялечениеиновации
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ