Комарите могат да чуват надалече

Ново изследване доказва, че комарите улавят звуци на повече от 10 метра разстояние

10 Февруари 2019 21:01
Комарите могат да чуват надалече
Макар че повечето специалисти твърдят, че тъпанчето е ключово за добрия слух, ново съвместно проучване на университета Брайтън и университета Корнел е установило, че комарите от рода Aedes aegypti, които са преносители на жълтата треска, могат да улавят звуци на повече от 10 метра разстояние посредством антените си.

Известно е, че комарите използват много от сетивата си, за да търсят партньор или храна. Те могат да виждат, надушват и дори да чуват това, което се случва около тях.  Доскоро обаче се смяташе, че слухът им е доста ограничен и че покрива периметър от само няколко метра. Всъщност много животински видове използват фини косъмчета по тялото си, за да улавят движението на въздуха при издаването на звуци.

Професор Рон Майлс, преподавател по механо-инженерство в университета Брайтън, заедно с проф. Рон Хой и проф. Лора Харингтън от университета Корнел, установили, че нервните окончания на комарите са чувствителни към звук, който идва от голяма дистанция.

"Поставихме комарите в моята лаборатория, която представлява помещение без ехо,” казва Майлс. „Звукът се абсорбира, така че по време на изследванията да няма никакъв  страничен шум звук или вибрации, които биха опорочили резултатите.” И в тази невибрираща среда, екипът от учени успешно изследва реакцията на комарите към различните видове звуци.

 "Наблюдавахме реакциите им към записани звуци от мъжки и женски комари,” обяснява Майлс. „Когато пускахме звуци, издавани от мъжки индивиди, мъжките комари в лабораторията оставаха неподвижни. Но при звуците от женски комари веднага политаха. Измерихме и нервните потрепвания на антените им и установихме, че могат да чуват звуци от учудващо голямо разстояние при честоти, доловими за човешкото ухо.”

Не е ясно дали слухът на комарите е определящ за намирането на човешка мишена, но със сигурност е ключов в търсенето им на размножителен партньор. Според проф. Майлс резултатите от изследването ще помогнат и за разработването на по-добри насочени микрофони. Той и преди е намирал вдъхновение за това в слуховите способности на комарите и дори е успял да вплете истинска паяжина в изработката на перфектния микрофон.  

 

.

 
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ