Разкриха древен човешки хибрид в сибирска пещера

Кости на 90 000 години са първото пряко доказателство за кръстоска между неандерталка и Денисов човек

10 Февруари 2019 21:14
Разкриха древен човешки хибрид в сибирска пещера
„Дени е  единственият известен ни пример за дете с равен брой хромозоми от неандерталка и Денисов човек”

Очевидно идеята  за свободна любов се е зародила доста по-рано от 60-те години на миналия век. Международен екип от учени е открил миниатюрна част от кост от хоминин, който кръщават Дени и който е рожба на майка неандерталка и баща денисовец  – два от най-близките до днешния човешки вид вече изчезнали примата.

Смята се, че преди близо 40 000 години двете групи са населявали континента Евразия – неандерталците са били на запад, а Денисовите хора на изток. Предишни генетични проучвания показват, че е имало сношения между двете групи, но Дени е единственият известен пример на дете, чието ДНК е по равно разделено между неандерталка и Денисов човек.

Костната частица е намерена през 2012 г. в Денисовата пещера в Русия и изпратена за генетичен анализ в института „Макс Планк” в Лайпциг, след като първо е било установено, че това е кост от хоминин на база на протеиновия й състав. Смята се, че костта е част от ръка или крак на младо момиче, което е  починало на около 13-годишна възраст преди близо 90 000 години.

„Изумителното е, че това дете на неандерталка и Денисов човек се нарежда измежду малкото древни човешки видове, чиито геноми сме успели да датираме,” казва проф. Сванте Паабо от института „Макс Планк.”

Неандерталците и Денисовите хора най-вероятно не са имали много поводи за срещи. Но когато това се е случвало, често пъти се е стигало до съвокупбение– много по-често отколкото предполагахме.”

Генетичният анализ на костта показва, че майката е имала много по-силна родствена връзка с неандерталците, които преди 55 000 години са обитавали пещерата Виндия в западна Европа, отколкото с така наречените алтайски неандерталци, които са живели в Денисовата пещера през по-ранна епоха. Тоест в даден момент неандерталците са започнали да се движат между западна и източна Европа.

Изследванията на генома на бащата-денисовец доказват, че поне един от прародителите в семейното му дърво е бил неандерталец – между  8 000 и 17 000 години преди да се появи Дени.

„Интересното при този геном е, че ни позволява да научим по нещо за две отделни популации – неандерталците по майчина линия и денисовците по бащина,” казва д-р Фабрицио Мафесони също от института „Макс Планк.”
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ