Средноголемите екзопланети може да се окажат изцяло от вода

Учени са установили, че около 35% от всички екзопланети, които са по-големи от Земята, са богати на вода

11 Февруари 2019 15:00
Средноголемите екзопланети може да се окажат изцяло от вода
Съветваме междузвездните обитатели на бъдещето да сложат в багажа си шнорхел и чифт плавници, защото според нов анализ на данни от космическия телескоп „Кеплер” и мисията „Гая” на Европейската космическа агенция (ЕКА) много екзопланети могат да се окажат с почти изцяло воден състав.

До момента астрономите потвърждават съществуването на 3 815 екзопланети, които се разделят на пет вида: горещи Юпитери, студени газови гиганти, водни светове, скалисти планети и светове от лава. До скоро, екзопланети с размери 1,5х или 2,5х от радиуса на Земята се смятаха за скалисти планети, докато по-големите, които са поне 4х от радиуса на Земята бяха определяни като водни светове. Но сега, изследване, ръководено от д-р Ли Зенг от  университета Харвард сочи, че екзопланетите с 2,5х от радиуса на Земята, вероятно са 50% вода –за сравнение Земята има 0,2%.

„Данните сочат, че около 35% от всички екзопланети, които са по-големи от Земята, са богати на вода,” казва Зенг.  „Това е много любопитно за всички, които се интересуват от тези далечни светове.”

Водни светове има и в нашата Слънчева система. Освен Нептун, съществуват и няколко планети-джуджета и сателити, чиято скална сърцевина е покрита с лед. И все пак съставът на екзопланетарните водни светове е вероятно по-различен – атмосферата там е по-скоро от пара, с тънък пласт вода под нея и температура на повърхността достига до 500˚С.

Надеждите са, че наскоро стартираната мисия „Тес” на НАСА ще открие още такива планети и че космическият телескоп „Джеймс Уеб”, който трябва да бъде изстрелян в космоса през 2021г., ще разкрие повече за състава и атмосферните им условия.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ