Ледоразбивачът “Поларщерн” ще проучва непозната екосистема

Антарктическа експедиция ще изследва океански води, останали 100 000 години под плътен лед

18 Февруари 2019 21:28
 Ледоразбивачът “Поларщерн” ще проучва непозната екосистема
През юли 2017 г.  огромен айсберг се откъсна от четвъртия по големина леден шелф в света, Ларсън Си, на изток от Антарктическия полуостров. Така слънчевите лъчи проникнаха до океански дълбини, които хилядолетия наред са били покрити с плътен лед и обгърнати в тъмнина. Морското дъно на тази част от Антарктика може да разкрие как са еволюирали океанските обитатели и каква е била миграцията им в следствие на промените в климата.  

 Тази седмица международен екип от 45 учени ще се качи на борда на немския изследователски кораб и ледоразбивач “Поларщерн” (“Полярна звезда”)   и ще отплава от Чили, за да изследва за първи път морето, което ледът е криел толкова дълго време.

 “Вълнуващо е, че ще изучаваме едно от последните бели петна на планетата - казва ръководителят на проекта Борис Доршел от Института за полярни и морски изследвания „Алфред Вегенер” в Бремерхафен, Германия. - Но е и доста притеснително, защото метереологичните условия и състоянието на леда могат да ни попречат във всеки един момент.”

Откъсналият се през 2017 г. леден блок е с площ 5 800 кв. км. и се е отдалечил с близо 200 километра северно от първоначалното си местонахождение.

Учените са любопитни да разберат какви животински видове са оцелели под дебелата ледена покривка и как тази непозната екосистема се е приспособила към внезапната промяна. Миналогодишният опит да се разреши загадката завърши с провал, след като леден къс с дебелина около 5 метра принуди кораба “Джеймс Кларк Рос” на Британския антарктически изследователски център (БАИЦ) да се откаже от похода си. 

“Бяхме много близко до целта - казва Катрин Линс, морски биолог от БАИЦ и ръководител на неуспешната експедиция. - И бяхме напълно съкрушени, когато капитанът реши да потегли обратно.”

Линс няма да успее да се включи в тазгодишната изследователска мисия, но членове от екипа й ще са на борда на “Поларщерн.” В офиса си в Кеймбридж, на 13 000 км. от пристанището на Пунта Аренас, тя нервно изучава карти на океанската ледена покривка и се надява този път плаването да е гладко.

Условията изглеждат благоприятни – леденият блок, попречил на експедицията на БАИЦ, вече напуска водите на периферното море Уедъл в атлантическата част на Южния океан и се отправя на изток.

“Поларщерн” е високотехнологичен изследователски кораб на Института “Алфред Вегенер” в Германия и е един от най-добрите ледоразбивачи в света. Сателитни снимки и кадри от двата хеликоптера, с които разполага плавателният съд, ще навигират екипажа през струпаните късове плаващ лед.

Ако всичко върви по план след отплаването от Чили, екипът би трябвало да достигне целта си само за няколко дни. След това учените ще имат на разположение няколко седмици, за да изследват химическия състав на водата, да вземат проби от фауната и да начертаят карта на непознатото морско дъно. 

„Ще работим денонощно, за да съберем възможно най-много информация - казва Боршел. - Разполагаме с цялата техника, за да изследваме океана и морското дъно.”

Учените предполагат, че ще открият екосистема, подобна на тази в морето Уедъл, която може да се видоизмени съществено само за няколко години, ако бъде колонизирана от нови организми. Изотопният анализ на видове като морски коремоноги и миди ще покаже дали хранителната верига се е променила от откъсването на айсберга преди близо двe години.

 „Пробите, които ще бъдат взети от тези недокоснати от човека дълбини, ще са изключително ценни за изследователите на биоразнообразието. Те ще дадат отговор на това как еволюира морският живот и по какъв начин нови видове успяват да колонизират изплувалите на светло океански води - обяснява Линс."

Подобно изследване е особено наложително сега, когато температурите на въздуха и водата в Антарктическия полуостров се покачват – ако се установят настъпилите промени в хранителната верига, кои животински видове са изчезнали и кои са се появили, може да се хвърли светлина и върху съдбата на полярните екосистеми в един свят на непрекъснато затопляне.

“Това е уникална възможност да разберем колко уязвими или издръжливи на бързите климатични промени са морските обитатели - казва Линс. - Дано този път експедицията да е успешна.”
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ