Учените вероятно са открили начин да лекуват диабет тип 1 със стволови клетки

19 Февруари 2019 14:32
Учените вероятно са открили начин да лекуват диабет тип 1 със стволови клетки
Изследванията на стволови клетки могат да бъдат противоречиви, но показват невероятна перспектива при лечението на редица болести, за които отдавна няма лечение. Последната цел за учените, работещи със стволови клетки, е диабет тип 1, а ново проучване показва, че е възможно стволовите клетки да се превърнат в такива, способни да произвеждат инсулин, което може да отвори вратата към потенциално лечение.

Целта, която учените преследват с бързи темпове е, да могат да заменят клетките произвеждащи инсулин при хора, които имат диабет от тип 1. При пациентите с диабет тези клетки много често са унищожени в млада възраст и това налага постоянният мониторинг на нивата на кръвната захар и приемането на инсулин за да се овладее заболяването.

Въпреки това, ако учените могат да създадат надеждни клетки, които изпълняват същата работа като клетките, които преди са били унищожени, това може да доведе до революция в лечението на диабет тип 1 и дори неговото излекуване.

“Вече можем да генерираме клетки, произвеждащи инсулин, които изглеждат и действат много подобно на бета-клетките на панкреаса, които имаме в телата ни”, заяви в изявление  главният автор на научния труд Матиас Хеброк от Университета на Калифорния в Сан Франциско. “Това е важна стъпка към нашата цел за създаване на клетки, които могат да бъдат трансплантирани при пациенти с диабет.”

Стволовите клетки са изключително гъвкави, благодарение на способността им да се превръщат в други видове човешки клетки. Те са като празен лист, който може да приема различни форми и функции, което е изключително полезно за изследователите, които се борят с човешките болести.

Източник: BGR
Прочетете повече за:
стволови клеткидиабет тип 1
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ