Трансплантация на костен мозък може да предотврати загуба на паметта

16 Март 2019 17:28
Трансплантация на костен мозък може да предотврати загуба на паметта
Трансплантирането на костен мозък от млади мишки на стари може да забави стареенето на мозъците им и потенциално да ни помогне да открием начин за забавянето на когнитивния спад и при хората.

Костният мозък е порестата тъкан, която се намира в костите и чиято функция е да създава милиарди нови кръвни клетки ежедневно. Учени от Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис направили на мишки на възраст 18 месеца трансплантация на костен мозък от мишки на същата възраст и от мишки на 4 месеца. След шест месеца мишките, които получили костен мозък от по-млади, са имали по-добри резултати на тестове, измерващи нивото на активност, способност за учене, пространствена и работна памет.

След изследването на хипокампуса – частта от мозъка, която е важна за паметта, учените установили, че мишките с присаден костен мозък от по-млади индивиди имали повече синапси (връзки) между невроните, които са от ключово значение за работата на мозъка. Смята се, че кръвните клетки, създадени от по-младия костен мозък, имат специално свойство, което държи синапсите свързани по време на остаряването им.

В момента екипът търси начини, по които резултатите от изследването могат да бъдат използвани за лечение на хора. Засега трансплантации на костен мозък на хора с такива цели са неосъществими, но учените работят по създаването на „персонализирани“ стволови клетки.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ