Трансплантация на костен мозък може да предотврати загуба на паметта

16 Март 2019 17:28
Трансплантация на костен мозък може да предотврати загуба на паметта
Трансплантирането на костен мозък от млади мишки на стари може да забави стареенето на мозъците им и потенциално да ни помогне да открием начин за забавянето на когнитивния спад и при хората.

Костният мозък е порестата тъкан, която се намира в костите и чиято функция е да създава милиарди нови кръвни клетки ежедневно. Учени от Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис направили на мишки на възраст 18 месеца трансплантация на костен мозък от мишки на същата възраст и от мишки на 4 месеца. След шест месеца мишките, които получили костен мозък от по-млади, са имали по-добри резултати на тестове, измерващи нивото на активност, способност за учене, пространствена и работна памет.

След изследването на хипокампуса – частта от мозъка, която е важна за паметта, учените установили, че мишките с присаден костен мозък от по-млади индивиди имали повече синапси (връзки) между невроните, които са от ключово значение за работата на мозъка. Смята се, че кръвните клетки, създадени от по-младия костен мозък, имат специално свойство, което държи синапсите свързани по време на остаряването им.

В момента екипът търси начини, по които резултатите от изследването могат да бъдат използвани за лечение на хора. Засега трансплантации на костен мозък на хора с такива цели са неосъществими, но учените работят по създаването на „персонализирани“ стволови клетки.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ