Д-р Хироши Ямакава: До 2030 г. ще имаме изкуствен интелект, който ще мисли като човек

Навлизането на изкуствения интелект в живота ни е необратим процес, който може да достигне своята кулминация само за няколко десетилетия

19 Март 2019 10:09
Д-р Хироши Ямакава: До 2030 г. ще имаме изкуствен интелект, който ще мисли като човек
Технологиите и роботизираната реалност настъпват не само във филмите с похвално добри специални ефекти . Човешкият вид ежедневно се осланя на интелекта на машините. Смарт телефоните, навигацията за кола и Интернет търсачките са стъпка към бъдещето на свръх умните роботи. Според един от водещите японски изследователи в областта на изкуствения интелект, д-р Хироши Ямакава, навлизането на изкуствения интелект в живота ни е необратим процес, който може да достигне своята кулминация само за няколко десетилетия.

В края на февруари, по покана на посолството на Япония в България и на Българската академия на науките, д-р Ямакава изнесе лекция за бъдещето на умните технологии. „До 2030 г. ще имаме изкуствен интелект, подобен на човешкия – такъв, който ще се основава на моделите на мислене на човешкия мозък,” заяви д-р Ямакава. Години наред той изследва в дълбочина невронните мрежи и интелигентния контрол, както и човешките когнитивни процеси. „The Whole Brain Initiative [Инициатива за работа на целия мозък, бел. р. ] е изследователски подход за създаването на изкуствен интелект, който да се учи от човешкия мозък, ”обяснява той. Целта е да се създадат изкуствени невронни връзки и модули за машинно обучение, които да следват връзките и когнитивните функции на човешкия мозък. Според д-р Ямакава, „раждането” на подобен вид изкуствен интелект ще помогне за бъдещето хармонично съжителство между машините и хората. „Ако този интелект задмине човешкия след няколко години, с него ще бъде лесно да се общува, защото все пак ще е  програмиран да разсъждава като човек.”

Изкуственият интелект е изключително бързо развиваща се област – ако индустриалната революция се е случила в рамките на половин век, то технологичната отнема по-малко от  десетилетия. Надпреварата е подобна на тази с космическите разработки през Студената война. Вероятно и в бъдеще САЩ и Китай ще останат лидери в разработването на изкуствен интелект, но Япония може да се окаже пример в изграждането на балансирана екосистема на съжителство между човеци и машини.

Според д-р Ямакава изкуственият интелект ще се развие до такава степен, че ще участва активно в промишлеността, медицината, образованието и дори може да се намеси в човешките предпочитания. Ползите от него са относително предвидими, но и рисковете трябва да бъдат отчетени. „Сега е моментът да се опитаме да пресметнем екзистенциалните опасности, които крие изкуственият интелект. Ако в  една стая имате десет човека, те лесно биха могли да се следят и контролират един друг. Но когато говорим за 10 милиарда души, всеки от които има потенциалната възможност да унищожи другия, нещата стават непредсказуеми. Напредъкът на технологиите ще доведе до разработването на нови оръжия, но и на нови защити срещу тях,” обяснява д-р Ямакава. Ето защо е добре да се мисли с няколко хода напред – като в играта шоги (японски шах) , където машините отскоро са започнали да побеждават професионалните играчи.
Д-р Хироши Ямакава е директор на DWANGO AI Laboratory, ръководител на инициативата Whole Brain Architecture Initiative, както и преподавател в редица научни институти, като водеща тема  за него е “Изкуственият интелект и неговото бъдеще в хармония с човечеството.”
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ