Възходът на умните, устойчиви градове

24 Март 2019 14:09
Възходът на умните, устойчиви градове
Източник: Getty Images
В момента половината от населението на света живее в градове, а до 2050 се очаква увеличение до две трети. За да направят така, че градовете да функционират добре, инженерите интегрират технологии в градското планиране, за да създадат умни градове – една от големите теми на CES 2019.

Тези нови технологии ще бъдат налични благодарение на пристигането на 5G връзката, обещаваща по-добри безжични скорости и достъпност. Повечето новости включват интегрирането на умни технологии в градската среда като например проекта на интернет доставчика AT&T, който обяви, че ще пробва умен план за осветление в Лас Вегас, едновременно по-безопасен за гражданите и по-енергийно ефективен. Друга идея е тази на автомобилната компания Continental, представи проекта си за споделени електрически автомобили, чиито потребители ползват колите чрез приложение и ключове не са необходими. Тяхната цел е бъдеще, в което никой не притежава кола, съответно ще има намаляване на замърсяването, задръстванията и шума.

Устойчивостта беше друга важна тема на CES, като бяха представени технологии, които помагат на обществото да бъде на сигурно място, на топло, с електричество и храна в случаи като природни бедствия. Компанията Watergen прави точно това – произвеждат огромни водни генератори, които дестилират вода от въздуха, осигурявайки чиста питейна вода в случай на замърсяване на обичайните източници. Те работиха заедно с Американския червен кръст, за да осигурят вода по време на ураганите през 2017 и 2018 в Тексас и Флорида. Техните генератори са предназначени за набавяне на 5000 литра вода на ден, което е достатъчно за хидратирането на 2500 човека.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ