Нов сензор помага за бързото установяване на нарушения в мозъчната функция

Учени създадоха първия бърз детектор за допамин – химичното вещество, което има отношение към болестта на Паркинсон, депресията и някои форми на рак

26 Март 2019 17:01
Нов сензор помага за бързото установяване на нарушения в мозъчната функция
Проучвания показват, че твърде високите нива на допамин могат да са свързани с появата на някои видове рак, а ниските – с болестта на Паркинсон или депресията. Наскоро изследователи от Университета на Централна Флорида разработиха нова технология, която измерва нивата на допамин само от няколко капки кръв и в рамките на броени минути.

Новата технология е подробно описана в доклад, публикуван в американското списание Nano Letters.

Почти половин милион души в САЩ страдат от болестта на Паркинсон, а всяка година близо 16 милиона американци в зряла възраст изпадат в тежка депресия.

Настоящите методи за изследване на нивата на допамин в кръвта са времеемки и изискват сериозна лабораторна обработка на пробите, като например отделянето на плазмата от кръвта. Новото устройство обаче използва само няколко капки кръв, поставени върху голям колкото човешка длан квадратен чип. 

“Допаминът е невротрансмитер и важен показател за цялостното състояние на организма. Чрез проследяване на нивата му могат да бъдат открити различни неврологични заболявания като болестта на Паркинсон, някои мозъчни тумори както и да се следи за душевното здраве на пациента,” казва доц. Дебашиш Чанда от Технологичния център за нанонауки към Университета на Централна Флорида и ръководител на изследването. “Редовното проследяване на нивата на допамин ще ни позволи да променяме и схемите на медикаментозно лечение.”    

Кръвната плазма се отделя от кръвта вътре в чипа. Цериово-оксидните наночастици върху повърхността на детектора избирателно разпознават на микрониво допамина. Така уловените молекули на допамин променят светлината на детектора и се получава един оптичен анализ на нивото на химичното вещество.

Председателят на Факултета по технология на материалите и инженерство към Университета на Централна Флорида, проф. Судипта Сийл твърди, че използването на цериово-оксидни наночастици е съществена част за успеха на разработения сензор.

“Беше огромно предизвикателство да направим сензора чувствителен към допамин, но използването на цериево-оксидни наноструктури по повърхността му се оказа точния ход,” казва Сийл.

Чанда разработва устройството съвместно с Ейбрахам Вазкез-Гуардадо, който е завършил Колежа по оптика и фотоника към Университета на Централна Флорида и в момента защитава постдокторска степен в Северозападния университет в Чикаго.

Вазкез-Гуардадо казва, че устройството е доста рентабилно заради бързата обработка и че сензорът може да се използва и в извънлабораторна среда.

“Не е необходима никаква предварителна подготовка,”обяснява той. “Целта ни беше да разработим много по-бърз детектор, при който да не е необходим анализ на ензимите.”
Прочетете повече за:
допаминсензорнанотехнологии
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ