Изкуствен интелект разгадава бъбренето на гризачи

06 Април 2019 17:08
Изкуствен интелект разгадава бъбренето на гризачи
Мишките далеч не са толкова тихи, колкото си мислим – те са силно социални животни и постоянно комуникират една с друга, чрез сложни звуци. Цвърченето обаче може да е трудно за долавяне, тъй като често е в честота, която човешкото ухо не усеща и звуците остават неразличими от фоновия шум.

Екип от Вашингтонския университет, изучаващ ефекта от пристрастяващите вещества като алкохол и опиоиди, са разработили софтуер за прослушване на бърборенето на плъхове и мишки. Програмата deepSqueak преобразува аудио сигналите в сонограми или визуално представяне на звуците, което може да бъде анализирано чрез технологии с изкуствен интелект, подобни на онези, които позволяват на автономните коли да „виждат” ставащото около тях. Така учените различават цвърченето на гризачите от фоновия шум.

„Животните издават най-различни звуци, поне около 20“ – казва д-р Кевин Кофи от лабораторията „Ноймайер” в университета. Кофи и колегите му открили, че мъжките издават радостни звуци, когато очакват награда, примерно захар, или играят с други мъжки. Когато обаче подушат женска, звуците стават по-комплексни, тъй като вече става дума за ухажване. Ефектът е още по-драматичен, когато подушват, но не виждат женска, което подсказва, че имат различна „песен” за различни случаи.

Технологията е ефективна, не е скъпа, а може да бъде използвана и при изследване на ефекта от пристрастяващи вещества чрез наблюдаване на психологическото състояние на гризачите.

„Ако учените разбират по-добре как наркотиците променят мозъчната активност, за да доведат до приятни или неприятни изживявания, бихме могли да разработим по-добри методи на лечение при пристрастяване“ – казва директорът на лабораторията проф. Джон Ноймайер.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ