Мисията ''Юнона'' на НАСА стигна половината си път

09 Април 2019 10:02
Мисията ''Юнона'' на НАСА стигна половината си път
От изстрелването си преди повече от седем години космическата сонда „Юнона” на НАСА е извършила 16 близки прелитания край Юпитер и е изпратила някои от най-зрелищните фотографии на гигантската планета, показващи вихрите по повърхността ѝ в най-големи подробности.

„Програмата със снимките се разглеждаше първоначално само като допълнение, но се превърна в нещо много повече – казва д-р Кандис Хансен от Института по планетарни науки в Тусон, Аризона. – Изображенията на полюсите ни позволяват да изучим динамиката на уникалните полярни циклони на Юпитер. Чрез снимките изследваме и Голямото червено петно и ефекта му върху околната среда.”

Мисията вече е изминала половината си път, затова подбрахме някои от най-впечатляващите снимки:


Издълженият тъмен овал на тази снимка е развихрила се циклонна буря. Тези бури обикновено вилнеят из северния екваториален пояс на Юпитер, но понякога се срещат и по южния. Снимката е съставена от Кевин Макгил, който е използвал данни от „Юнона” от 6 септември 2018 г., когато сондата е преминавала за 15-и път близо до Юпитер.


Това поразително изображение на невероятните облаци на Юпитер е сглобено от Гералд Айхщед и Шон Доран от данни от „Юнона” от 29 октомври 2018 г. Цветовете са подсилени, за да се покажат сложните форми, образувани от бушуващите в атмосферата бури.


Тази поредица от снимки е направена в продължение на 40 минути на 1 април 2018 г. при 12-ото прелитане край Юпитер. Атмосферни смущения в Южното полукълбо увличат оранжева мъгла от известното Голямо червено петно. Снимката е създадена от Гералд Айхщед и Шон Доран.


Линия на времето

9 юни 2005 г.
„Юнона” става втората мисия по проекта „Нови граници” на НАСА. Първа е мисията „Нови хоризонти”. Преди това НАСА отхвърля мисиите INSIDE Jupiter и Europa Orbiter.

5 август 2011 г.
„Юнона” е изстреляна от Кейп Канаверал на борда на ракета „Атлас V”. Сондата носи девет научни инструмента, включително камери и прибори за изучаване на състава на планетата, гравитацията и магнитното ѝ  поле, както и полярните магнитосфери.

Октомври 2013 г.
„Юнона” извършва облитане на Земята. Учените тестват новите уреди и използват земната гравитация, за да отпратят сондата към Юпитер. Подобна маневра се нарича „гравитационна помощ”.

5 юли 2016 г.
„Юнона” влиза в орбита около Юпитер. Орбитата е елиптична – в най-близката точка на преминаване сондата е на около 4200 км от планетата, а в най-отдалечената е на 8,1 милиона км. Пълната обиколка отнема 53 дни.

27 август 2016 г.
„Юнона” прелита на минимална височина за първи път. Получени са първите зърнести снимки на Северния и Южния полюс, както и изображение на Южното сияние на Юпитер.

11 юли 2017 г.
„Юнона” прелита над Голямото червено петно на Юпитер. Учените научават, че гигантската буря навлиза по-дълбоко в атмосферата, отколкото се е смятало. Вече знаем, че дълбочината ѝ  надхвърля тази на земните океани между 50 и 100 пъти.

21 декември 2018 г.
„Юнона” прелита за 16-и път над Юпитер и изминава половината от заложеното разстояние. Вече разполагаме със снимки на цялата повърхност, макар и с ниска резолюция. През втората половина от мисията резолюцията ще бъде увеличена двукратно.

30 юли 2021 г.
Това е датата, на която „Юнона” ще бъде нарочно изведена от орбита и ще изгори. Спускането ще бъде внимателно контролирано, за да се избегне рискът от отломки около Юпитер.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ