Жените ''забравят'' болката по-лесно от мъжете

10 Април 2019 16:07
Жените ''забравят'' болката по-лесно от мъжете
Източник: Getty Images
Мъжете и жените явно запомнят болката различно, сочи нови изследване на университета „Макгил” в Монреал, Канада. Когато изпитват болка за втори път, усещането при мъжете е по-силно, но при жените не е така. Тази връзка между болката и паметта може да крие ключа към третиране на хронична болка.

Учените причинявали умерена болка на хора и мишки чрез доближаване на нагрят предмет до кожата, последвана от по-силна болка. При хората тя се причинявала от натоварване на пристегната ръка с лента за измерване на кръвно налягане в продължение на 20 минути, а на мишките била поставяна стомашна инжекция с оцет. На следващия ден участниците в експеримента отново били подлагани на умерена болка и учените изследвали реакциите. Мъжете и мишките реагирали по-отчетливо, докато при жените не се наблюдавала разлика.

Екипът смята, че очакването на по-силна болка стресира мъжете, което на свой ред води до прекомерна реакция на повторна умерена болка.

Ръководителят на проучването д-р Джефри Моджил предполага, че това се дължи на две причини: „Първата е, че жените не помнят болката. Другата е, че жените помнят болката не по-зле от мъжете, но просто не се стресират от нея. Жените усещат болката много по-детайлно от мъжете, но са по-свикнали с нея – обяснява Моджил. – Болките при менструация, в стомаха и главоболието се срещат много по-често при момичетата тийнейджъри, отколкото при мъжете.”

Учените са открили, че при блокиране на спомена за болката при мишки чрез прилагане на инхибиторен пептид, засилената реакция на мъжките изчезва. „Иначе казано, вместо да атакуваме самата болка, бихме могли да заличим спомена за нея“ – казва Моджил.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ