Показаха снимка на черна дупка за първи път в историята

10 Април 2019 16:58
Показаха снимка на черна дупка за първи път в историята
Източник: Event Horizon Telescope Collaboration, via National Science Foundation
Днес астрономи обявиха, че най-накрая са видели невъзможното – черна дупка. Това е космическa бездна, толкова дълбока и наситена, че дори светлината не може да се измъкне от нея.

„Показахме част от вселената, която не сме виждали никога преди“, каза Шеп Доелман, астроном от Харварсдкия университет, който е начело на опита да се заснеме изображение по време на обявяването на събитието.

Изображението, изглеждащо като пръстен от светлина, ограждащ черен кръг дълбоко в сърцето на галактиката, наподобява окото на Саурон от „Властелинът на пръстените“.

За да заснемат черната дупка, астрономите достигнали междугалактическа област от космоса, за да стигнат до гигантска галактика в Дева, позната като Messier 87. Там черната дупка, около седем милиарда пъти по-голяма от Слънцето, се намира на около 5000 светлинни години далеч в космоса.

Изображението показва потвърждението на идея, която е толкова немислима, че дори самият Айнщайн, от чиито уравнения се стига до идеята за черни дупки, не е можел да приеме. Ако прекалено много материя е скупчена на едно място, кумулативната гравитационна сила става прекалено голяма и мястото се превръща в бездънен капан – черна дупка. Тук, според теорията на Айнщайн, материя, космос и време свършват и изчезват внезапно.

Днес тази мрачна идея се превърна в реалност, а при показването на изображението във Вашингтон, то предизвика едновременно аплодисменти и ахвания.

Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ