Архитектурните тайни на опожарената катедрала „Нотр Дам” могат да бъдат разшифровани чрез лазерна технология

Историкът Андрю Талън е изследвал в детайл гения на средновековните строители

17 Април 2019 14:45
Архитектурните тайни на опожарената катедрала „Нотр Дам” могат да бъдат разшифровани чрез лазерна технология
Нов вид технология хвърля светъл лъч върху опожарената катедрала “Нотр Дам.” Американският историк от белгийски произход Андрю Талън, решава да върне историята назад с помощта на скенери от 21-ви век. Технологията му помага да разчита архитектурните тайни на хилядолетни постройки.

Талън, който умира на 49 години, не е единственият стигнал до заключението, че лазерните скенери могат да бъдат използвани за разшифроването на готическа архитектура. Но той е първият, решил да ги употреби, за да влезе в главата на средновековните майстори.

“Всяка сграда се движи,” казва той. “Променя формата си, когато основите й се местят или когато слънцето я огрее само от едната страна.” Начинът, по който се движи една сграда разкрива и нейния оригинален дизайн, както и изборите, които майстор-зидарите е трябвало да направят. Нужни са точни изчисления, за да се проследи този мисловен процес.

Дълго време уредите, които са били използвани, за да се направят подобни изчисления (често пъти неточни) са били почти толкова стари колкото и самите сгради – отвеси, канапи, линии и моливи.

“Няма как да се провесиш от свода на тавана и да го измериш,” казва американският изкуствовед Майкъл Дейвис, който преди време се опитва да измери по подобен начин две църкви и това му отнема близо девет седмици.

Лазарните скенери обаче не пропускат нищо. Поставен върху статив, лазерният лъч може да обходи цялата вътрешна част на църквата и да измери разстоянието между лазерния скенер и всяка достигната от него точка. Измерванията се отбелязват с цветни точки, а всички точки заедно образуват триизмерно изображение на църквата. Според Талън, ако се направи както трябва, образът ще е с точност до пет милиметра.

Талън успява да измисли и как да наслагва образите от лазерните скенери, така че да получи една цяла и красива картина. При всяко сканиране той прави и сферична панорамна снимка от същата точка, за да получи триизмерен образ на конкретното пространство. После налага снимката върху точковите очертания, направени с лазерния скенер.  Всяка точка приема цвета на пиксела на съответното място от снимката.

Тези изумително реалистични панорамни снимки са и изключително точни. Талън е направил над 50 подобни изображения на интериора и екстериора на катедралата “Нотр Дам”, които разкриват напълно конструкцията на сградата от милиарди различни точки. А в контекста на скорошните събития завещаното от него може да се окаже безценно.

Лазерните изображения дават нова информация за строителите на Нотр Дам – катедрала, чиято архитектура пленява Талън до живот. Оказва се, че притиснати от време или липса на средства, творителите на Нотр Дам понякога са пестели усилия. Изследванията на Талън разкриват, че западната част на катедралата е строена доста хаотично. Вътрешните колони не образуват напълно права редица, статуите над трите огромни порти са под наклон от поне 0,3 метра. Заключението на Талън е, че западната фасада, която е построена върху нестабилен терен, е започнала да се накланя напред и на север. Вероятно строителните работи са били прекратени за около десетилетие докато фасадата не е слегнала достатъчно, за да може да бъде напълно довършена.

Строителите са проявили много по-голямо внимание с летящите подпори, които според някои изследователи са били добавени след построяване на катедралата. Но след като измерва стените, Талън заключва, че подпорите са част от първоначалната архитектура на Нотр Дам. С времето таванските сводове би трябвало да избутат стените напред, но цели 800 години те не са помръднали. Причината? Летящите подпори са били поставени още при построяването на катедралата и са избутвали стените навътре като така се създавали нужния баланс.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ