Откриха кръв в течно състояние в замръзнало конче на 42 000 години

19 Април 2019 15:08
Откриха кръв в течно състояние в замръзнало конче на 42 000 години
Източник: Семьон Григориев
Замръзнало тяло на конче на 42 000 години беше открито в Сибир. А в тялото учените са открили и специална изненада – най-старата кръв в течно състояние в историята.

За втори път труп на размразено животно от Ледниковата епоха съдържа течна кръв, казва Семьон Григориев, директор на музея „Мамут“ в Якутск. През 2018 година Григориев и колегите му извлекли кръв от 32 200-годишно тяло на мамут.

Григориев и колегите му ще опитат да клонират мамут и други животни от плейстоценската епоха. Те вече правят опити да клонират кончето, което е от вида, наречен Лена. Директорът казва, че опитът е сложен, но и че надеждата умира последна.

Кончето от вида Лена е намерено в източен Сибир миналата година. То е починало на възраст два месеца и е било високо 98 сантиметра. Ледът е запазил кожата и козината му до последния детайл. Учените дори са открили урина в пикочния мехур на животното, казва Григориев.

Учените са били изненадани от течната кръв, защото обикновено тя се съсирва и се превръща в прах дори в най-добре запазените трупове.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ