Най-големият хищник в Африка е имал кучешки зъби с размер на банани

20 Април 2019 11:41
Най-големият хищник в Африка е имал кучешки зъби с размер на банани
Източник: MAURICIO ANTON
Когато палеонтолози откриха костите на най-големия хищник-бозайник в Африка в началото на ’80-те години, те нямаха представа какво са изкопали. Толкова много други фосили се появиха на мястото в западна Кения, че гигантските кости бяха просто поредните, описани в каталог. Така те бяха затворени в чекмедже в националния музей на Найроби, където престояха близо четири десетилетия.

Сега обаче се намесва нов екип от изследователи. Те отварят чекмеджето по случайност и се натъкват на „кучешки зъби с размера на банани“, казва палеонтологът-специалист по хищници Мат Бортс от университета Дюк в Северна Каролина. Зъбите – кътници по 6 см. и кучешки по 10 сантиметра обаче са само началото. Към тях има челюст и други кости на възраст 23 милиона години.

Учените пресмятат, че животното, което ги е притежавало, е било високо около 1.2 метра, тежало е около 1500 килограма и е било дълго 2.4 метра (на рисунката). Това го прави по-голямо от полярна мечка и един от най-големите описани хищници-бозайници.

Наречен Симбакубва кутокаафрика, което означава „голям лъв от Африка“, върховният хищник е играл подобна роля в екосистемата на региона, в който в живял, каквато в момента играят лъвовете, чиито прародители са се появили в Африка преди около 3.7 млн. години. Разликата обаче е, че докато днешните лъвове имат само един чифт специални зъби, разрязващи месо, Симбакубва са имали три, превръщайки ги в застрашителен враг.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ