Пчелите от покрива на „Нотр Дам“ са оцелели след пожара

24 Април 2019 10:13
Пчелите от покрива на „Нотр Дам“ са оцелели след пожара
Източник: Getty Images
След ужасяващата трагедия с пожара е катедралата „Нотр Дам“ в Париж френските власти започнаха да оценяват щетите, както и да търсят кои от безценните елементи на сградата са оцелели.

Миналата седмица дойдоха и щастливи новини – поне 180 000 пчели, които живеят в три кошера на покрива на катедралата, са оцелели. За щастие кошерите са разположени на около 30 метра от основният покрив, който претърпя най-много поражения по време на пожара.

Отговорникът за пчелите в „Нотр Дам“ Никола Ган сподели, че „трите кошера все още са на мястото си и са непокътнати“. Все пак обаче е имало причина да сме притеснени за пчелите, въпреки разстоянието от огъня, тъй като восъкът се топи при температура 63 градуса и ако се беше нагрял до нея, щеше да остави всички насекоми залепени в кошерите.

Най-вероятно кошерите са били засегнати от дима, но тъй като насекомите нямат бели дробове, не са били изложени на риска, на който хората. Всъщност от векове хората използват именно дим, за да укротят пчелите, докато стигнат до меда им.

„Нотр Дам“ не е единствената забележителност в Париж, която е дом на пчели. Отглеждането на пчели в града е популярно и кошери има от покрива на операта до пищните Люксембургски градини. Медът от някои сгради се продава в магазини за сувенири и подаръци. Този от катедралата пък се раздава на бедните.

Отговорникът за кошерите все още няма достъп до тях и не е ясно дали абсолютно всички печели са оцелели. Той също е сред хората, скърбящи от случването на инцидента, но отбелязва, че новината за живи пчели винаги е чудесна.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ