Орбиталният рефлектор на Тревор Паглен чака да бъде изстрелян в космоса

Арт проектът на американеца ще прави по едно пълно завъртване около Земята на всеки 90 минути

24 Април 2019 14:31
Орбиталният рефлектор на Тревор Паглен чака да бъде изстрелян в космоса
Орбиталният рефлектор на Тревор Паглен вече е напълно готов и очаква да получи зелена светлина, за да навлезе в открития космос. Заради блокажа на американското правителство от декември 2018 г. до януари 2019 г. изстрелването на експерименталната творба обаче беше отложено.

Дългият 30-метра рефлектор представлява надуваем балон с формата на диамант, направен от материал подобен на полиестерната смола. Той ще е първият свободно реещ се в космоса обект, който не обслужва никаква военна, търговска или научна цел.

През декември надуваемият рефлектор беше поставен в голяма колкото тухла кутия и изпратен в ниската орбита на Земята като част от полезния товар от 64 сателита на борда на разработената от компанията на Илон Мъск ракета SpaceX Falcon 9.

Очаква се рефлекторът скоро да “изгрее” на небето като бавно движеща се звезда от “Големия черпак” и до прави по едно пълно завъртване около Земята на всеки 90 минути. Накрая, навлизайки в земната атмосфера, той ще изгори напълно.

“Има нещо провокативно в това да създадеш предмет на изкуството, който да изпратиш в космоса и който да може да се наблюдава от Земята,” казва Паглен. “Мисля, че така ще предизвикам дискусия кой какво може да прави в космоса – място, което смятаме за споделен ресурс какъвто обаче не е.”
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ