Хищникът, който преследва голямата бяла акула

26 Април 2019 09:17
Хищникът, който преследва голямата бяла акула
Източник: Getty Images
Почти общоизвестен факт е, че голямата бяла акула е топ хищникът на океана (в случай, че няма тайна популация на мегалодони някъде в дълбините). Ново проучване обаче показва, че огромната акула всъщност не е върховният хищник в океана. Тази титла принадлежи на косатката, позната още като орка или кит-убиец.

Изследователят Салвадор Йоргенсен наблюдава големите бели акули от години и заедно с екипа му са забелязали, че когато косатките навлязат в територията на акулите, последните се оттеглят за месеци. Конкретният пример е свързан с радиопроследяването на 17 акули в близост до брега на Калифорния. В периода септември-декември те са били на угощение с бебета морски слонове, но в момента, в който косатките пристигнали, в рамките на два часа акулите са се оттеглили и не са се върнали чак до края на сезона.

Установена е и тенденция, че когато китове-убийци се появят, големите бели акули моментално напускат предпочитаните си територии за лов. Направено е и сравнение – докато в годините без косатки учените документират изяждането на около 40 бебета морски слонове, в годините с пристигането на орките плячката на акулите спада с 62%.

Въпросът е защо акулите, които могат да стигнат размер до 5.5 метра, се страхуват толкова от китовете-убийци. През 1997 година, когато е бил първият документиран случай на среща между двата вида, две косатки са убили млада бяла акула, която се е опитала да отмъкне част от плячката им – морски лъв. След като са я убили, те са изяли черния ѝ дроб.

През 2017 пет трупа на големи бели акули изплуваха на бреговете на Южна Африка, всички с почти хирургически точно премахнат черен дроб. Това е било дело на орки, които убиват акулите и отварят рана близо до богатия на калории орган. След това го изяждат и изоставят останалата част от трупа. „Все едно изстискват паста за зъби“, казва Йоргенсен.

Изследователите разбират, че инстинктът за избягване на хищници може да има голям ефект върху екосистемите. Ново проучване показва, че това важи и за океаните. Оказва се, че ефектът е сериозен дори при едри хищници като акулите, търсещи по-малко предпочитани, но по-безопасни места за лов. А за хората остава надеждата тези по-предпочитани места да не са близо до бреговете.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ