От НАСА отчетоха първото „марсотресение“

01 Май 2019 09:46
От НАСА отчетоха първото „марсотресение“
Източник: NASA/JPL-Caltech
Миналия ноември InSight Lander на НАСА се приземи на повърхността на Марс, започвайки мисията си по изследване на вътрешността на планетата и откриване на сеизмична активност. Устройството изпълни една от целите си, засичайки първия регистриран трус или „марсотресение“ на планетата. Това е първият трус, отчетен извън Земята и Луната.

Слабият сигнал бил доловен от специален сеизмичен инструмент, а силата на труса е била около 2-2.5 по скалата на Рихтер. Той е бил предизвикан от вътрешността на планетата, а не от вятъра, а подобни малки трусове се отчитат в Южна Калифорния почти всеки ден без да са забележими.

Учени уточняват, че не се очаква „марсотресенията“ да бъдат от същите типове и със същата честота като земетресенията, защото за разлика от Земята, която е съставена от дузини тектонични плочи, които се сблъскват една с друга, Марс е съставен от единствена огромна плоча. Все пак тази плоча може да предизвика трусове, тъй като промяната в температурата ѝ може да предизвика напукване на най-горния слой. Най-новото откритие потвърждава тази теория.

Първият засечен сигнал е твърде слаб, за да покаже какво е причинило труса, като е възможно той да е бил предизвикан от удар на метеорит в повърхността. Но със събирането на повече данни и евентуално засичането на по-силни „марсотресения“, надеждата е да бъде съставена „рентгенова снимка на планетата“, която да разкрие подробности за нейното ядро и вътрешност. Мисията на InSight е двугодишна и учените се надяват на още трусове, които да помогнат за опознаването на Марс.
Прочетете повече за:
НАСАМарсземетресение
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ