Големите панди ядат бамбук като вълци във веганска кожа

05 Май 2019 17:08
Големите панди ядат бамбук като вълци във веганска кожа
Източник: Getty Images
В естествена среда пандите поглъщат огромно количество бамбук и го храносмилат толкова ефикасно, че чрез протеина от растенията животните си доставят поне половината необходими калории, сочи проучване, цитирано от Popsci.com.

Това е равносилно на калориите, които месоядните животни като вълци и диви котки си доставят чрез протеина в месната си диета, отбелязват биологът Фуен Уей от Китайската академия на науките в Пекин и колегите му в доклад, публикуван на 2 май в Current Biology.

Големите панди, които са наследници на всеядни и месоядни животни, все още показват склонност към ядене на месо. За биолозите е известно, че храносмилателната система на пандите работи повече като тази на хищниците, отколкото като тази на тревопасните и стомашно-чревните им бактерии са близки до тези на месоядните животни. Затова Уей и колегите му решават да проверят как се справя стомах, устроен като тези на месоядните видове, с бамбукова диета.

Учените са обикаляли из райони в китайските планини, за да събират проби от изпражнения на панди за анализ. Сравнявайки изхвърлените хранителните вещества, изхвърлени от пандите след храносмилане и хранителните вещества в бамбуковите растения, учените са добили представа колко много протеин, въглехидрати и мазнини се преработват от животните.

В работата си на терен учените се фокусират върху най-северните популации на панди, живеещи в естествена среда, които се хранят основно с два вида бамбук. Изследването установява, че в рамките на осем месеца пандите обикалят из бамбуковата растителност, за да се хранят, като състава на екскрементите им се променя спрямо сезона и вида бамбук, който консумират. С това се променя и съдържанието на протеин, което си доставят.

Анализът на учените показва, че пандите преработват повече протеин, отколкото въглехидрати и мазнини от консумацията на бамбук. Уей отбелязва, че бамбукът не съдържа голямо количество протеин, затова и пандите прекарват толкова време в яденето на бамбук.

От гледна точка на еволюцията преходът от хранене с месо към веганска диета изглежда като много рязка промяна за пандите. Но след анализа на резултатите от изследването за усвояването на протеин смяната не изглежда толкова фундаментална, колкото на пръв поглед. При положение, че подобните на месоядни животни стомаси на мечките могат да извлекат необходимите вещества, няма голяма нужда от еволюция, казва биохимикът Кари Ванс.
Прочетете повече за:
голяма пандабамбукпротеин
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ