Кучетата могат да надушат рак на белите дробове с точност почти 97 процента

07 Май 2019 15:26
Кучетата могат да надушат рак на белите дробове с точност почти 97 процента
Източник: Getty Images
Всички знаем, че кучетата са отлична компания и мотивация да излезем на разходка и да се раздвижим. Има обаче и още една причина да ги обичаме. Според скорошно изследване най-добрият приятел на човека може да надушва ракови клетки в кръвни проби.

За целта на изследването, проведено от BioScentDx четири кучета от порода бийгъл са били обучени да използват обонянието си, за да различат кръвта на здрави хора и тази на пациенти, диагностицирани със злокачествен рак на белите дробове. След обучението три от кучетата са открили разликата в 96.7% от случаите. Четвъртото куче не е имало особен интерес към участието в експеримента.

Според ръководителя на изследването Хедър Юнкера резултатите са много интересни, защото могат да доведат до нови пътища към откриване на ракови заболявания. Идеята е да бъдат използвани биологичните съединения, които кучетата откриват, и на база на това да бъдат създадени тестове за заболяване. Ранното откриване на ракови образувания е най-голямата надежда за оцеляване, а точни и евтини тестове биха могли да спасят много животи.

Рецепторите за миризма на кучетата са около 10 000 пъти по-точни от нашите,, което означава, че те могат да улавят миризми напълно неуловими от хората. От всички породи кучета, бийгълите имат сред най-доброто обоняние, което означава, че те са перфектни за откриване на болести, както и на забранени субстанции и експлозиви.
Прочетете повече за:
раккучебийгълобоняние
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ