Джеф Безос показа макет на своя лунен модул Blue Moon

10 Май 2019 14:05
Джеф Безос показа макет на своя лунен модул Blue Moon
Източник: Getty Images
Собственикът на сайта за онлайн търговия Amazon.com и официално най-богатият човек на планетата Джеф Безос има мечта, която стига до Луната и обратно. Буквално. Преди ден (9 май) американският предприемач разкри макет с мащаб 1:1 на разработения от космическата му компания Blue Origin лунен модул. “Това е една невероятна машина, която ще ни отведе до Луната,” каза Безос пред препълнената зала в Конгресния център “Роналд Рейгън” във Вашингтон.

Лунният модул Blue Moon е проектиран, така че да извършва всички сложни маневри, свързани с плавното приземяване на Луната. Той може да бъде използван за пренасянето на различни по обем и тегло товари, както и за превоз на астронавти. Компанията предвижда да оборудва Blue Moon с отделно херметизирано превозно средство, което да осигури транспортирането на екипаж до лунната повърхност.

Макар и да не го е заявил официално, Безос се надява космическата му компания да си сътрудничи с НАСА в изграждането на “продължително човешко присъствие” на Луната и в начинанието на американската космическа агенция през 2024 г. американски астронавти отново да стъпят на нея.

НАСА все още не е избрала превозното средство за този исторически полет, но Blue Moon със сигурност ще се нареди сред кандидатите. Лунният модул на Безос е революционен и с новия си тип двигател, захранван с гориво от въглерод и кислород. Така, при кацане на Луната, Blue Moon ще може да си набавя гориво от наличните запаси от лед там.

Безос не крие амбицията си да изгради лунни колонии, но по всичко изглежда, че няма да е сам в надпреварата. Миналия месец, американската корпорация за самолетостроене и авиокосмическа техника, Lockheed Martin, оповести намерението си също да разработи лунен модул. Засега Безос е няколко крачки напред, но нищо чудно силите да се изравнят, при това със скоростта на светлината.


Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ