България ще участва в изграждането на телескопа на бъдещето

17 Май 2019 10:07
България ще участва в изграждането на телескопа на бъдещето
Източник: CTA/M-A. BESEL/IAC (G.P. DIAZ)/ESO, ROBERT WAGNER/MAGIC
В Космоса, на Земята или под ледовете на Антарктика днес детектори по цялото земно кълбо търсят следи от елементарни частици, пътуващи из Вселената. Астрофизиката на частиците позволява на учените да разберат повече за някои от най-големите загадки на Космоса: за физиката около свръхмасивните черни дупки в сърцата на галактиките, за процесите при избухвания на свръхнови, за загадката на произхода на мощните изхвърляния на гама-лъчи, за структурата на нашата Галактика и много други.

Сегашното поколение телескопи за търсене на неутрални частици с високи енергии (т.нар. гама-частици) събират данни от 2003 г. благодарение на глобални експерименти като MAGIC, H.E.S.S. и VERITAS. Тези Черенковски телескопи изследват неутрални частици (гама-кванти) от Космоса, които при взаимодействие със земната атмосфера пораждат порои от заредени частици,разпространяващи се със скорости, по-големи от фазовата скорост на светлината във въздуха. В резултат се излъчва лъчение, наречено Черенковско лъчение, по името на неговия откривател – руския учен Павел Черенков, Нобелов лауреат по физика за 1958 г.


Северната част на експеримента CTA ще се намира на о. Ла Палма, Испания, в близост до действащия експеримент MAGIC

България участва активно в експеримента MAGIC, но се включва и в следващото поколение Черенковски телескоп: CTA (Cherenkov Telescope Array, Масив от Черенковски телескопи). С 118 телескопа, разположени в двете полукълба на Земята, CTA ще бъде най-голямата и прецизна обсерватория за изследване на високоенергийно лъчение с десет пъти по-добра точност от наличната в момента. Това ще е първата наземна обсерватория, отворена към цялата общност на учените – астрономи и специалисти по физика на частиците. Проектът на стойност над 300 милиона евро вече е в процес на изграждане и ще доведе до революция в познанията ни за Вселената след по-малко от пет години, когато започне работа на пълни обороти.

В началото на месец май в гр. Болоня, Италия, се проведе и първият CTA Симпозиум, който представи основните научни задачи и план за близките години. България и българските учени активно участват в проекта. Координатор в консорциума за изграждане на CTA е Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, а Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор чрез катедра „Астрономия“ на Физическия факултет. Финансирането на българското участие в международните гама-астрофизични проекти CTA и MAGIC е съгласно договор ДО1-157/28.08.2018 г. от Националната пътна карта за научна инфраструктура (2017-2023 г.). Повече за проекта и българското участие ще откриете на адрес www.astroparticle-bg.org.

Автор: д-р Владимир Божилов
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ