Рядък вид мечка е бил забелязан на границата между Южна и Северна Корея

28 Май 2019 12:36
Рядък вид мечка е бил забелязан на границата между Южна и Северна Корея
Източник: Министерство на околната среда на Южна Корея
Азиатска мечка от застрашен вид беше заснета в демилитаризираната зона, която разделя Южна от Северна Корея

Мечка от рядък вид, включен в червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (International Union for Conservation of Nature), е била заснета от безпилотна камера в демилитаризираната зона, съобщиха от Министерството на околната среда на Южна Корея.

Демилитаризираната зона, разделяща Северна от Южна Корея, е една от най-строго охраняваните територии в света, която очевидно се е превърнала и в убежище за застрашени видове заради липсата на човешко присъствие там. В прессъобщението на министерството от средата на април се казва, че войници са виждали мечока и преди, но сега за първи път камерата е успяла съвсем ясно да го заснеме.

Редкият представител от семейство мечки е на възраст между осем и девет месеца и тежи около 25-35 кг. Понеже мечето е сравнително малко, се предполага, че в района има поне още трима представители от този вид, включително родителите на заснетия скитник.

От 2014 г. насам в демилитаризираната зона са били поставени 92 безпилотни камери, които могат да улавят и да заснемат всяко движение на топлокръвно животно.

Министерството на околната среда на Южна Корея обяви азиатската черна мечка за застрашен вид през 1998 г. и оттогава полага усилия за увеличаване на популацията й. В публикуваното в средата на април прессъобщение се казва още, че министерството ще засили изследванията, свързани с биоразнообразието и екосистемата в демилитаризираната зона и ще изработи мерки за опазване на дивите видове там.


Рай за дивите видове
Демилитаризираната зона е създадена през 1953 г. като част от Корейското споразумение за примирие, сключено през същата година. „Ничията земя” се намира на около 50 км. от Сеул и е с дължина  257 км.

Повече от шест десетилетия, през границата не се допуска преминаването на хора, а мястото е оградено с телени огради и осеяно с мини.  Благодарение на ограничителния режим, районът постепенно се е превърнал в убежище за застрашени видове, включително японски жерав, даурски жерав, патици мандаринки, кабарги (мускусни елени), планински кози и други.

Забелязан е бил е представител на изчезващия вид амурски леопард. По данни на Националния екологичен институт на Южна Корея, в демилитаризираната зона има над 6000 различни представители на флората и фауната.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ