България ще бъде домакин на Международен конгрес по роботизирана хирургия

29 Май 2019 19:00
България ще бъде домакин на Международен конгрес по роботизирана хирургия
В края на септември (26-28 септември) в София ще се проведа ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019. Тридневното събитие е с мото „Отвъд границите” и цели да събере на едно място най-добрите в областта на високотехнологичните неинвазивни гинекологочини операции.

Роботизираната гинекологична хирургия беше въведена в България по-малко от две години след като първата такава операция беше извършена от американски екип през 2006 г.,” заяви по време на пресконференция по повод предстоящия форум Чл. Кор. проф. д-р Григор Горчев. През 2008 г. именно проф. Горчев и екипът му започват да използват роботизираната хирургическа система Da Vinci за лечение на онкологични гинеколочни проблеми, а през 2012 г. успешно налагат напълно неинвазивното лечение на солидни тумори с високинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU).

За нас е изключителна възможност да представим българския медицински елит и неговите високи постижения пред международна публика, както и да пренесем най-добрите световни практики на родна земя”, допълни проф. Славчо Томов, член за втори мандат на Съвета на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS и ректор на МУ–Плевен.

Над 300 специалисти от Европа, Америка и Китай, както и много български лекари и студенти по медицина ще се съберат в аулата на Софийския университет, за да обменят професионален опит и добри практики. Кулминация в програмата ще бъдат двете операции, които ще се излъчат на живо в 3D формат от Университетска болница „Света Марина“ – Плевен. Участниците и гостите на форума ще могат да наблюдават робот-асистирана операция, извършена от екипа на проф. Горчев, както и фокусирана ултразвукова хирургия чрез прилагане на иновативната HIFU технология, извършена от екипа на доц. Добромир Димитров. “Няма да имаме право на никакви грешки, макар че техниката  пази пациента,” обясни проф. Горчев и допълни, че при робот-асистираните операции има едно съчетаване на изкуствения интелект с човешкия и роботът винаги добре преценява лекаря преди да му позволи да го управлява.

На ХI-тия Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 ще присъстват и създателите на роботизираната хирургия в света, а лекции за бъдещето на високите технологии в медицината ще изнесат проф. Робърт Холоуей, проф. Камран Нежат и проф. Ричард Сатава. В рамките на научната програма на форума отбор от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация (SLS World Team) ще представи в интерактивен формат „хирургическите изненади”.  
Прочетете повече за:
SERGSроботизирана хирургия
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ