Направиха първата трансплантация на средно ухо, използвайки 3D технология

30 Май 2019 14:20
Направиха първата трансплантация на средно ухо, използвайки 3D технология
В държавна южноафриканска болница беше успешно извършена първата по рода си трансплантация на средно ухо чрез 3D принтиране. Операцията е революционна и дава надежда на много хора с увреден слух. Първият пациент, подложил се на трансплантацията, е мъж на 35 години с увреждане на вътрешното ухо в резултат на претърпяна автомобилна катастрофа. Операцията е била изпълнена от проф. Машуду Тшипуларо и екипа му от Университетска болница Претория в края на март. Използвайки 3D технология лекарите са успели да възстановят ушните костици – чукчето, слуховата мембрана и стремето и да изградят вътрешното ухо наново.

Операцията е била едноскопска (неинвазивна) и е продължила около час и половина. На въпроса кога мъжът ще започне да чува отново, проф. Тшипуларо отговоря, че пациентът ще възвърне слуха си веднага, но ще усети напълно промяната едва след две седмици, когато бъдат махнати превръзките и бинтовете. Операцията, която заменя само увредените костици, крие много по-малко рискове отколкото поставянето на протези чрез хирургическа намеса. “За принтирането използваме титан, който е биосъвместим. Трансплантацията е ендоскопска, сравнително бърза и не оставя почти никакви белези,” обяснява проф. Тшипуларо. Още по-добрата новина е, че пациенти от всички възрасти, включително и новородени, могат да се подложат на нея.

Проф. Тшипуларо, който завежда клиниката по оториноларингология към Университетска болница Претория, посвещава последните десет години на изследване на начините за лечение на глухотата и на идеята за използване на 3D технология за изграждането на костици на вътрешното ухо. Той е категоричен, че 3D принтирането разкрива неподозирани възможности и че медицинската общност трябва да направи революционната технология достъпна за повече хора.

Намерението ни е да правим на място 3D принтирането, както и да обучим млади специалисти да извършват операцията, така че тя да не се оскъпи и повече хора да могат  да се възползват от нея,” обяснява той.

През годините проф. Тшипуларо измисля и патентова редица  устройства за лечение на увреден слух. Южна Африка е държавата, в която през 1967 г. се извършва първата сърдечна трансплантация. Сега, след успешното присаждане на вътрешно ухо чрез 3D принтиране, медицинските постижения на страната стават с едно повече.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ