НАСА обяви петте лунни модула, които възнамерява да използва за своите изследователски мисии

02 Юни 2019 20:08
НАСА обяви петте лунни модула, които възнамерява да използва за своите изследователски мисии
В петък (31 май) НАСА обяви, че лунните модули на американските компании Astrobic, Intuitive Machines и Orbit Beyond ще пренесат тeхниката, с която космическата агенция ще проучва Луната през 2020 и 2021 г. 

Предварителните роботизирани мисии ще са ключова стъпка към амбициозната програма “Артемис” на НАСА, която цели да върне астронавти обратно на лунната повърхност през 2024 г., а до 2028 г. да осъществи трайно човешко присъствие на естествения спътник на Земята.

”Следващата година, научните и технологичните ни изследвания ще се извършват на лунната повърхност, така ще подготвим почвата за стъпването на първата жена-астронавт на Луната и за завръщането на наши човешки мисии там след пет години,” се казва в официалното изявление на директора на НАСА Джим Брайденстайн. Според него инвестирането в подобни търговски космически полети е и стъпка напред към разширяването на космическата търговска зона отвъд ниската орбита на Земята.

Ето някои от характеристиките на трите одобрени от НАСА лунни модула.

AstroboticКомпанията Astrobotic със седалище в Питсбърг, щата Пенсилвания, ще изработи модул с пет двигателя, наречен Peregrine [в превод от англ. "сокол скитник"] с височина около 1,9 м. и широчина 2,5 м. Лунният модул ще може да пренася товари до 265 кг., но в началото ще лети с по-лек  “багаж”, твърдят от компанията.

В момента клиентите на Astrobotic плащат по 1,2 милиона долара за преноса на 1 кг. товар до лунната повърхност, както се посочва в наръчника за потребители на компанията.

Сделката, която Astrobotic е сключил с НАСА е на стойност 79,5 милиона щатски долара. През 2021 г. Peregrine ще пренесе 14 от товарите на агенцията до кратера Lacus Mortis.

НАСА е само един от многото клиенти на компанията. До момента над 12 други организации са заявили ясно желание да платят за преноса на свои товари до Луната.

Intuitive MachinesБазираната в Хюстън компания Intuitive Machines получи 77 милиона щатски долара, за да занесе пет от товарите на НАСА  до огромната лунна базалтова равнина Oceanus Procellarum, части от която астронавтите на Apollo12 също изследваха през 1969 г.

Товарите ще бъдат качени на борда на лунния модул Nova-C и ще кацнат на Луната през 2021 г. Nova-C може да понесе тежест от до 100 кг., а проектантите на модула са заимствали технологията, която НАСА разработи за Проекта “Морфей”, свързан с планетарното кацане и продължил пет години (2010-2015 г.)

Ядрото на екипа, отговорен за успеха на Морфей сега е част от екипа на Intuitive Machines,” се казва в изявление на страницата на Nova-C.

Orbit BeyondТехният график е още по-амбициозен. Компанията със седалище в щата Ню Джърси е сключила договор с НАСА на стойност 97 милиона щатски долара за транспортирането до септември 2020 г. на четири от товарите на космическата държавна агенция до равнината от застинала вулканична лава Mare Imbrium.

Orbit Beyond ще изпълни поставената им задача със своя Z-01 лунен модул, който може да издръжи товар до 40 кг. Партньор на Orbit Beyond е Team Indus, един от петте финалисти в надпреварата Google Lunar X Prize за построяване на луноход, който да извърши меко кацане на Луната и да предаде определени данни до Земята. Надпреварата приключи през март 2018 г., но някои от участниците решиха да продължат с космическите си разработки. Израелската компания SpaceIL, например, която също беше сред финалистите в състезанието, успешно изстреля в космоса своя лунен модул Beresheet [в превод от иврит „битие” или „произход”] в началото на годината. Модулът достигна до орбита, но се разби само на метри от лунната повърхност, след като главният му двигател отказа.

Самата Astrobotic е била основана, за да се включи в конкурса Google Lunar X Prize, но компанията се оттегля от надпреваратав края на 2016 г.
Прочетете повече за:
НАСАлунен модулАртемис
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ