Костенурката Джонатан е най-възрастното познато животно на света

19 Юни 2019 16:36
Костенурката Джонатан е най-възрастното познато животно на света
Източник: Снимки: Teeny Lucy
Запознайте се с Джонатан – костенурката, която е била прясно излюпена през далечната 1832 година. Тогава светът е бил доста различно място – предстояло е електрическата крушка тепърва да бъде създадена, а до появата на автомобилите е имало половин век.

Но Джонатан, който е Сейшелска гигантска костенурка, е видял всичко това. На около 187 години, той е най-възрастното познато животно на света. Той живее спокоен живот на отдалечения остров Св. Елена в Атлантическия океан, където се намира от 1880-те.Джонатан (вляво на снимката) живее в градината на имение, като местният ръководител на отдела за закрила на животните Тийни Люси е сред хората, които се грижат за него и редовно го посещават със запаси от пресни зеленчуци. Тя казва, че дълголетието му учудва много хора. Освен него в имението има още три гигантски костенурки, като най-възрастната от тях е приятелят му Дейвид на 80 години.

Най-вероятно Джонатан е почти изцяло сляп, но се ориентира в пространството доста добре. той обикновено прекарва дните си, печейки се на слънце, хапвайки трева и радвайки се на компанията на другите костенурки.

Костенурката е имала много гледачи през годините си и е оценявала грижите на всеки о от тях, стига да носят храна. „Познава глава ми, както и този на ветеринаря и реагира като върви към нас. При него всичко е свързано с храната!“, казва Люси.

Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ