Най-старото дърво във Великобритания може да стане жертва на туристи

24 Юни 2019 14:07
Най-старото дърво във Великобритания може да стане жертва на туристи
Тисовото дърво в двора на църквата Фортингол в Пертшайър, Шотландия, е там далеч преди да има църква и дори преди появата на християнството. Тисът е смятан за най-възрастното дърво във Великобритания, а може би и в Европа, с възрастта си, която е между 3000 и 5000 години (тя е изключително трудна за определяне при тиса).

Старото дърво обаче може да не оцелее още дълго. Защитници на дърветата подават все повече сигнали, че туристите вредят на дървото, като откъсват иглички от него или поставят и връзват различни предмети по клоните му.

Въпреки скорошното поставяне на ограда, която да пази дървото, посетителите я прескачат, за да стигнат до него, а според хората, които се грижат за него, туристите често взимат клечки, понякога дори и клони от дълголетното растение. Най-опасно обаче е връзването на лентички около клоните.

Дървото не изглежда добре, потвърждават експерти, но те не могат да кажат категорично дали моментното му състояние ще се отрази и на дълголетието му. Със сигурност обаче ефектът от действията на туристите е очевиден.

Всъщност тисът не изглежда като едно дърво. През 1769 той е имал един огромен ствол с обиколка от почти 16 метра. След това обаче то се е разделило на няколко по-малки дървета и в момента прилича на малка тисова горичка. Това разклоняване е нормално при тисовете, за да се облекчава товарът на старото дърво.

Сегашният тормоз спрямо дървото обаче не е нещо ново за него. През годините то е имало нещастието да бъде подлагано на различни човешки действия – край него са били палени огньове по време на празници, коне са били яздени през него, минавали са погребални процесии. Днешният вид „тормоз“ обаче явно причинява повече вреда. Дървото е живяло с хилядолетия като мъжко, но през 2015 година един от клоните е родил червени плодове, което означава, че дървото е сменило пола си. Това пък е индикация за стрес.

В момента учените и грижещите се за дървото обмислят стратегии за подобряване на състоянието му и ограничаване на достъпа на хората до него. Те обаче са се подсигурили и в случай, че дървото умре – в кралската ботаническа градина в Единбург има дървета, отгледани от клонки от стария тис. В градината има межди 30 и 50 дръвчета, които ще бъдат пресадени в 20 църковни дворове до 2020 година.

Междувременно надеждата е хората да спрат да тормозят дървото. Един от начините е и да се напомни значението на тисовото дърво – то се намира често в дворове на църкви, защото символизира смъртта. Също така в миналото край тисовите дървета са се извършвали вещерски ритуали. Това вече е дърво, с което не искаш да си имаш работа.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ