Швейцарски учени произвеждат въглеводородно гориво от слънчева светлина и въздух

26 Юни 2019 15:43
Швейцарски учени произвеждат въглеводородно гориво от слънчева светлина и въздух
Екип от учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих е създал революционна въглеродно неутрална соларна рафинерия за производство на течни въглевородни горива, която използва единствено слънчева светлина и въздух.

Тази първа по рода си мини соларна рафинерия се намира на покрива на машинната лаборатория на технологичния институт в Цюрих. В нея се произвежда течно хидровъглеродно гориво чрез извършване на термохимични процеси, които швейцарските учени наскоро демонстрираха в реално време.Изследователите обясняват, че производствената верига на новата система се състои от три термохимични преработвателни процеса: извличане на въглероден диоксид и вода от въздуха, отделяне на въглеродния диоксид от водата чрез соларни термохимични процеси и превръщането им във втечнен синтетичен газ – смес от въглероден оксид и водород, която в последствие се преработва до керосин, метанол и други въглеводороди.

Въгледродният диоксид и водата се извличат директно от въздуха. После се поемат от соларният реактор, който е снабден с параболичен рефлектор. Слънчевата радиация генерира температура от 1500°C в соларния реактор. В сърцевината на реактора се намира керамична структура, където се осъществява окислително-редукционният процес, при който въглеродният диоксид се разделя от водата и се образува синтетичен газ. Сместа от въглероден оксид и водород в последствие се преработва до течни въглеводородни горива чрез обичаен метаналов синтез или посредством процеса на Фишер-Тропш,” обясняват швейцарските учени.

Тези синтетични течни горива, които отделят толкова въглероден диоксид, колкото и извличат от въздуха (от там и тяхната въглеродна неутралност) могат да бъдат успешно използвани в световната транспортна мрежа и да помогнат за осъществяването на устойчив воден и въздушен транспорт. Швейцарските изследователи са категорични, че “ употребата на подобен вид въглеродно неутрално синтетично гориво в авиацията вместо традиционните фосилни горива би намалило вредните емисии с до 90%.”
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ