Възможно ли е соларна буря да спре интернет?

28 Юни 2019 16:26
Възможно ли е соларна буря да спре интернет?
Милиарди тонове намагнитизирана плазма периодично са отделяни от Слънцето в неговата атмосфера. Тези изхвърляния се движат със скорост 11 000 000 километра в час и Слънцето може да изстреля до 20 седмично, в зависимост от това в коя част на 11-годишния си цикъл е.

Въпреки че явлението се случва често, шансът соларна буря да удари Земята е доста малък. През 2012 година имаше близко разминаване, а последният голям удар е бил през 1859, преди човечеството да стане зависимо от електричеството.

 Ако същата соларна буря удари Земята днес, тя ще повреди електрониката на сателитите, нарушавайки навигационно и комуникационни системи, както и времевата синхронизация, на която интернет разчита, за да функционира. Също така ще създаде изблик на електромагнитна радиация в атмосферата, предизвиквайки огромно количество електричество в електрическите мрежи и ще изгори електротрансформатори.

Без електричество, дейността на почти цялото човечество ще спре, не само интернет. Но това е най-лошият възможен сценарий. Учените, следящи Слънцето ще ни предупредят два дни по-рано, което ще позволи уязвимите сателити да бъдат временно спрени и електрическите мрежи да бъдат подготвени за това, което ще се случи.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ