Гигантските водни насекоми ядат патета, костенурки и змии (видео)

30 Юни 2019 10:09
Гигантските водни насекоми ядат патета, костенурки и змии (видео)
Гигантските водни насекоми са лакоми хищници, които ядат всичко, което им попадне – от малки патенца до отровни змии, според ново изследване, което дава голямо количество данни за обитаващите водата буболечки.

„Те са дебнещи хищници“, казва Чарлс Суорт, преподавател в Тринити Колидж в Кънектикът, който изследва гигантските водни насекоми. „Те просто заемат позиция на растение във водата и сграбчват всичко, което се движи около тях, опитвайки да го изядат“.

Изследването включва около 150 вида водни насекоми, като най-големите от тях - Lethocerus grandis и Lethocerus maximus живеят в Южна Америка и достигат размери над 10 сантиметра.

Интересно е, че в менюто на гигантските насекоми попада почти всичко – учени в Япония са изследвали поведението на гигантски водни насекоми, които са върховният хищник в оризищата. Резултатът е, че тези животни изглеждат почти безстрашни в хищничеството си. Например през 2011 е било наблюдавано как буболечка напада малка костенурка.Въпреки размерите си, насекомите се прикриват добре в растенията и след като плячката им мине пред тях те я сграбчват с предните си крака, след което я обвиват и с останалите и я пронизват с приличащото на острие хоботче, инжектирайки ензими и вероятно парализиращи химикали.

Все пак понякога и буболечките стават плячка – най-често на по-едри риби, патици, миещи мечки и костенурки. Някои хора в югоизточна Азия също ги ядат пържени или варени.

Колкото и страшни да изглеждат, огромните водни буболечки са важни за здрава екосистема. Техният живот е застрашен от мръсната вода, както и от чужди за териториите им видове като раци и жаби. Учените трябва да работят по осигуряването на чиста вода за водните насекоми, които могат да помогнат за опазването на цели екосистеми.

Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ