Учени използват изкуствен интелект, за да преведат бебешкия плач

02 Юли 2019 12:31
Учени използват изкуствен интелект, за да преведат бебешкия плач
Бебетата може да плачат, защото не се чувстват добре или изпитват болка, но понякога го правят и защото са гладни или им се спи. Това много затруднява родителите, особено с първите им деца, в разгадаването на причината за плаченето.

Група изследователи от университета Северен Илинойс обаче са създали метод за различаване на нормалните сигнали, изпращани чрез плач и такива, които са причинени от болест, използвайки изкуствен интелект.

Методът може да бъде използван както от родители вкъщи, така и от лекари, които трябва да диагностицират болни деца. The method could be useful for both parents at home as well as by doctors that need use it to discern cries among sick children, they say.

Въпреки че плачът на всяко дете е уникален, всички споделят някои общи характеристики. Екипът е създал алгоритъм, базиран на вече съществуващи автоматизирани системи за разпознаване на глас, заедно с технология, наречена компресирано усещане – процес, чрез който се реконструира сигнал, особено в среда с много фонов шум.

Алгоритъмът анализира формата на вълните на плача на бебетата, като отчита силата, височината и тембъра благодарение на база данни с по-рано записани плачове, идентифицирани от опитни медицински сестри и грижещи се за бебета хора.

Учените се надяват, че методът може да бъде развит и да помага в други области на медицината, в които вземането на решение е базирано най-вече на предишен опит.

„Големите цели са повече здрави бебета и помощ на родители и медицински персонал“, казват учените. „Надяваме се на взаимни действия с болници и изследователски медицински центрове, за да съберем повече данни, които да ни позволят да създадем продукти за приложение в клиниките“.
Прочетете повече за:
изкуствен интелектбебеплач
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ