За първи път от 17 години насам няма да има лов на китове в исландски води

03 Юли 2019 15:37
За първи път от 17 години насам няма да има лов на китове в исландски води
Източник: Getty Images
За първи път от 17 години насам през този летен сезон няма да се ловуват китове в исландски води

Поради намаленото търсене в световен мащаб на китово месо и разширяването на забранената за риболов зона, двете най-големи компании за улов на китове в Исландия решиха да се откажат от ловния сезон през това лято. Това на практика означава, че тази година няма да има нито един убит от исландските китоловци кит.

От исландската компания IP-Utgеrd, специализирана в улова с харпун на малки ивичести китове, заявиха, че раширяването на забранената за риболов зона ще принуди корабите им да се насочат още по-навътре в морето, което би увеличило значително разходите им.

Другата голяма исландска китоловна компания Hivalur е специализирана в улова на финвали, застрашен вид и вторият най-голям кит в света. Въпреки че компанията изнася 100% от улова си за Япония, резкият спад в търсенето на китово месо, я е накарало да се откаже от китоловна дейност за тази година.

Китоловците ловуват в исландски води от 2003 г. насам, след като страната отмени съществуващите забрани за лова на този внушителен морски бозайник. Вероятно решението на IP-Utgerd и Hivalur е временно и догодина компаниите ще възобновят китолавната си дейност. Засега обаче природозащитници и морски биолози ликуват от неочаквания обрат.
Прочетете повече за:
китовеулов на китовеИсландия
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ