Боян Бенев: Прогресът позволява на всеки да прави експерименти с квантови компютри

04 Юли 2019 10:46
Боян Бенев: Прогресът позволява на всеки да прави експерименти с квантови компютри
Боян Бенев създава първата си компания в Лондон. На 21 г. решава да се върне в България и през годините влиза в много и различни роли – на собственик на IT фирма, на писател, на изпълнителен продуцент на група, на телевизионен водещ и най-вече на смел мечтател. На принципа проба-грешка осъзнава, че от цел, бизнесът се е превърнал в средство, чрез което да разбира истинската му стойност. Отскоро е посланик на най-новата кампания на шотландското бленд уиски Chivas Regal Success is a blend.

- Г-н Бенев, Вие сте собственик на IT фирма, която се финансира от Google. Как стигнахте толкова надалеч?
-Бих казал, че сме още съвсем в началото.

- Откъде се зароди интересът Ви в областта на квантовите компютри?
- Преди няколко години започнах да се интересувам в тази сфера, но основно от любопитство. До скоро технологията беше недостъпна извън научните среди, но в последната година имаше сериозен прогрес, който вече позволява на всеки да прави експерименти с квантови компютри.

- Как решихте да превърнете тази си страст в бизнес?
- Вярвам, че това е среда, която след 5-7 години ще представлява сериозна икономическа възможност. Захващайки се сега, си гарантираме, че след години ще сме добре позиционирани във вече развитата среда.

- С какви предизвикателства сте се сблъсквал в тази ниша?
- Основният проблем е липсата на знание и талант в сферата. Задачата не е да се пише код, който създава решение, а да се измисли какво е това, което ще се нарича “код” за квантови компютри, как ще работи и какво ще ни позволява да правим.

-Сигурно сте имал много безсънни нощи, за да стигнете дотук – Вие сте живият пример за успешен, преуспял предприемач, който дори още не е навършил 40 г. Каква е тайната?
- Не съм имал особено много безсънни нощи. Не мисля, че има тайна. Има екип, опит, работа и време.

- Кой е най-големият Ви провал в бизнеса?
- Голямата част от проектите, с които съм се захващал, в даден момент са били неуспешни. Мисля, че малко изкривено се представя успехът. Ако погледнем компания като Nokia, например, днес се брои като неуспешна. Но се забравя, че дълги години беше водещ производител на мобилни технологии – създаваше иновация и стойност на глобално ниво, както и работни места за десетки хиляди служители и партньори. Къде се тегли чертата за успеха или неуспеха? След 10 години, когато Apple е в същото положение, като неуспешна компания ли ще я броим?

- Как останалите Ви интереси и хобита Ви помагат в бизнеса?
- В случая, границата между хоби и бизнес е тясна. Занимавам се с различни проекти и се старая да са устойчиви. Не правя нищо просто защото е “бизнес”. Не чувствам особено удоволствие от изкарването на пари само по себе си. Важно е да е обвързано със създаването на нещо позитивно, допир до смислени хора или научаването на нещо ново.

- Довършете изречението „Успехът за мен е...“
- Смес от преживявания, спомени и споделени моменти.
Прочетете повече за:
Боян Беневквантови компютри
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ