5G е с три пъти по-висока скорост от LTE, но само в някои региони

09 Юли 2019 15:54
5G е с три пъти по-висока скорост от LTE, но само в някои региони
Доставчиците на мобилни услуги ще представят 5G връзката като огромен скок напред спрямо LTE, но колко голяма всъщност е разликата между двете мрежи? Според данни на Opensignal, всъщност разликата е наистина голяма, но само в САЩ. Изследването показва, че скоростта на 5G в САЩ достига до 1.8 Gb/s срещу 678 Mb/s за LTE, което е разлика от близо три пъти.

Това се дължи основно на спектъра от милиметрови вълни, чиито ултрависоки честоти (около 30GHz и повече) позволяват това голямо увеличение на скоростта. В други държави обаче положението не е толкова розово и разликите с американските скорости са големи.

И разликата между двете мрежи, и максималните скорости са по-ниски в други държави, като най-много се доближават Швейцария и Северна Корея с около 1.1 Gb/s на 5G. Повечето от тези пазари разчитат на „средния“ спектър (обикновено 3.4 GHz до 3.8GHz). В някои случаи разликата е била едва забележима, например в Испания и Великобритания. В Австралия пък 5G връзката е била дори по-бавна от LTE, достигайки до едва 792 Mb/s срещу 950 за по-стария вариант.

Има обаче един недостатък на милиметровите вълни и той е, че връзката се нарушава лесно при влизане на закрито. Средния спектър на теория е по-бавен, но може да поддържа 5G връзка на повече места.

От Opensignal обаче са оптимисти, отбелязвайки, че 5G услугите ще започнат в нов спектър и ще помогнат за използване на пълния потенциал на технологиите. Засега обаче само шепа хора могат да усетят истинската скорост на 5G.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ