Ракът се самоунищожава, благодарение на нова техника

12 Юли 2019 16:08
Ракът се самоунищожава, благодарение на нова техника
Поредна битка във войната с рака беше спечелена. Изследователи разработиха нов начин за блокиране на развитието на няколко ракови образувания, което може да доведе до нови форми на лечение.

Ключът се крие в гена, известен като MYC. Той е един от най-често засегнатите гени при рак при хората, причиняващ около 40% от туморите. Той контролира растежа на нормалните клетки, но когато мутира или действието му се засили от рака, отключва верижна реакция, която кара туморите да растат неконтролируемо.

Към момента няма начин да се въздейства директно на MYC, затова изследването е съсредоточено върху блокирането на стъпките във веригата между гена и тумора. По-рано изследователи опитваха да блокират ензима PERK, който също е част от веригата.

В новото изследване обаче учените откриват, че блокирането на PERK не винаги предотвратява растежа на тумора, защото MYC контролира друг, паралелен процес, който може да настъпи, включващ други ензими. С други думи ракът има избор от няколко пътища и може да ги сменя.

Учените обясняват, че изследването им цели да открие начин, по който раковите клетки не могат да избягат. Те проследяват няколко други стъпки от верижната реакция, идентифицирайки протеин, наречен ATF4. Когато те спрели ATF4 при опити с мишки, туморните клетки произвеждали прекалено много протеин, след което умирали от стреса. Това предизвикало растеж на тумора при мишки с лимфомa и колоректален рак.

Открита е и връзка между ATF4 и тумори, движени от MYC при хората, така че това изследване може да даде ход на нови начини за лечение, свързани с блокиране на синтеза на ATF4. Сега учените искат да разберат защо ATF4 има такъв ефект, което може да им помогне да изведат нови резултати от веригата.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ