Гигантски плаващи соларни ферми могат да помогнат за разрешаване на кризата с климата

15 Юли 2019 11:00
Гигантски плаващи соларни ферми могат да помогнат за разрешаване на кризата с климата
Милиони соларни панели, скупчени под формата на малки острови, могат да превърнат въглеродния диоксид, съдържащ се в солената вода, в метанол, който да се използва за гориво за самолети и тежкотоварни камиони, разкрива ново норвежко-швейцарско проучване, публикувано в сборника на Националната академия на науките на САЩ (PNAS). Тези плаващи острови могат значително да намалят отделянето на вредни емисии във въздуха, както и зависимостта ни от фосилните горива.

В публикувания доклад се казва, че разполагаме с нужната технология за изграждането на големи по мащаб плаващи острови за производство на метанол, разположени в онези части на океана, където няма големи вълни или резки метеорологични промени. Такива морски участъци например има в близост до крайбрежието на Южна Африка, Северна Австралия, Персийския залив и югоизточна Азия.

“Ако искаме да противодействаме на глобалното затопляне трябва драстично да намалим емисиите от въглероден диоксид, които се отделят при изгарянето на изкопаеми горива. Със сигурност в близко бъдеще течните горива на въглеродна основа ще продължат да са важен енергиен източник. Ние предлагаме да се използват съществуващите технологии за производство на слънчева енергия, която да преработва отделяния в атмосферата въглероден диоксид и да го превръща в течно гориво,” пишат в доклада авторите на изследването.

В доклада още се казва, че носещите се по водата острови ще наподобяват плаващите рибни ферми. Учените предвиждат изграждането на няколко групи такива острови, всеки от които да е съставен от 70 кръгли соларни панела и да покрива площ от поне 13 кв.м. Соларните панели ще произвеждат електричество, което ще разделя водните молекули и ще извлича водорода от тях. После този водород ще образува реакция с въглеродния диоксид, извлечен от морската вода, за да се произведе метанол.

Според учените методът ще направи възобновяемата енергия конкурентна на изкопаемите горива. Андреас Богшулт, който е съавтор на доклада, споделя, че идеята за соларните острови им е хрумнала, когато норвежкото правителство им възлага да измислят начин за преместването на рибните ферми навътре в открито море. За да се случи подобно нещо рибовъдните стопанства се нуждаели от собствен източник на енергия. “Преди време представихме идеята за създаването на острови, които да произвеждат енергия. Това, което сега добавихме е как тази енергия да се съхранява.” В момента Богшулт и екипът му разработват прототипи на плаващите острови. По техни изчисления, за да бъдат неутрализирани вредните емисии от фосилните горива, ще са необходими 3,2 милиона такива острова.

Една плаваща соларна ферма може да произведе 15 хил. тона метанол годишно, количество, което е достатъчно, за да се захрани Боинг 737. “Горивото ще се използва предимно от самолети, тирове, кораби, както и от влакове, които не са електрически,” казва Брус Патерсън, физик от университета в Цюрих и също участник в научната разработка.

Соларните ферми обаче не могат да противодействат на въглеродния отпечатък на всеки един от нас, обяснява още Патърсън. “Те са само една от многото стъпки, които трябва да направим, за да спрем промените в климата. Карането на електрически автомобил или по-добрата изолация на домовете ни, например, също биха помогнали,” казва той.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ