Популацията на застрашени орангутани се стабилизира, благодарение на мерки за опазване

23 Юли 2019 18:14
Популацията на застрашени орангутани се стабилизира, благодарение на мерки за опазване
Източник: Getty Images
Изследване, проведено с наблюдение от въздуха, на застрашените орангутани от Малайзия, показа, че популацията се е стабилизирала в добре управляваните гори, но че все още е в опасност в тези с плантации за палмово масло. Изследването е най-мащабното и сложно, провеждано до момента на орангутаните от Борнео.

Огромните площи гори в щата Сабах са идеалната среда за орангутаните. През последните 50 години обаче човешката дейност и разчистването за земеделие намалиха драстично числеността на вида.

Новото изследване е обхванало площ с ширина около 5500 км. Според учените в местността живеят около 10000 орангутани. Най-голямата част от тях – около 5550 са открити в добре управлявани горски местности или в най-далечните спрямо хората части. Бройките в тези части са стабилни от 2002 насам, което показва, че усилията за запазване на вида са успешни. За сравнение, броят на орангутаните в местностите, които са близо до плантациите за палмово масло, е намалял с около 30%.

Според учените ключът за съхранението на вида е в правилните мерки, които трябва да бъдат предприети и прилагани спрямо човешката дейност. Когато те са налице, популацията на орангутаните остава непокътната.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ